Blog

Zašto su voštane bojice pametan izbor?

Voštane bojice

Voštane bojice predstavljaju štapiće pigmentiranog voska. Iako se koriste za crtanje kao i drvene bojice postoji velika razlika.

Naime, drvene bojice se sastoje od smeše voskova, veziva, pigmenta i punjenja, koje je najčešće kreda, talk ili kaolin. Ova smeša se oblikuje kako bi se dobila mina, a zatim suši na vazduhu i obavija opnom od lakiranog drveta. Za razliku od njih, voštane bojice se prave od parafinskog voska koji se zagreva i hladi da bi se postigla tačna temperatura na kojoj se upotrebljiva voštana supstanca može obojiti.

Kada su nastale voštane bojice?

Ideja o kombinovanju voska sa pigmentom seže hiljadama godina unazad. Tome je doprinela enkaustika, jedna od najstarijih tehnika slikanja pri kojoj se upotrebljava vrući pčelinji vosak u kombinaciji sa obojenim pigmentom. Izvor toplote se koristio za fiksiranje slike na kamenu.

Voštane bojiceIako je ova metoda bila široko rasprostranjena u Egiptu, Rimu, Grčkoj, pa i na Filipinima, tek mnogo vekova kasnije je proces iskorišćen za pravljenje forme koja je mogla da se drži u ruci kao i ostali pribor za pisanje.

Postojanje voštanih bojica dugujemo Edwinu Binneyu i C. Haroldu Smithu, vlasnicima „Binney & Smith“ kompanije koja je je proizvodila bojila za industrijsku upotrebu, uključujući crvene pigmente oksida gvožđa za štale, boje za radne ploče za kuhinju i pigmente koji čine gume crnim. Tako su 1902. godine razvili bojicu koja je dobila naziv Crayola, od francuskih reči „craie“, što znači „kreda“ i „ola“, tj. „uljni“ ili „masni“. Na taj način je sugerirano da se parafinski vosak koristi za pravljenje ovih bojica.

Kako su Crayola bojice dobile zlatnu nagradu u Parizu, Binney i Smith su svoj proizvod plasirali na tržište, te su već naredne godine voštane bojice bile široko u upotrebi među umetnicima, ali i decom.

Voštane bojice su potpuno bezbedne

S obzirom da su napravljene od voska, voštane bojice su potpuno sigurne. Zbog toga se često koriste za učenje mališana da crtaju. Čak i ako vaše dete stavi u usta ovu bojicu ne morate brinuti. One ne sadrže štetne sastojke, što je glavna razliku u odnosu na mnogima omiljene flomastere.

Crtanjem pomoću voštanih bojica nećete napraviti nered, jer njihov vrh neće postati tup, kao kod drvenih. Samim tim, neće vam trebati ni rezač za olovke koji ostavlja za sobom tragove oštrenja.

Koje su prednosti upotrebe voštanih bojica?

Upotreba voštanih bojica ima višestruki značaj za najmlađe. Pre svega, njihovim držanjem deca razvijaju finu motoriku.

Na zabavan i kreativan način uče da prepoznaju različite boje. Ujedno, treniraju mišiće ruku da budu izdržljiviji, što je posebno značajno kada krenu da uče da pišu. Takođe, poboljšavaju vizuelnu percepciju koja važna za mnoge funkcionalne veštine rukopisa, uključujući i svest o pisanju u pravoj liniji, unutar datog prostora, kao i korišćenju margina na stranici.

Još jedna značajna prednost voštanih bojica za decu jeste razvoj veština koordinacije oko-ruka, čime stiču kontrolu nad svojim radnjama.

Voštane bojiceVoštane bojice čuvenog brenda Stabilo možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor