Blog

Činjenice o kancelarijskom materijalu

Činjenice o kancelarijskom materijalu

Činjenice o kancelarijskom materijalu, zaista, su fascinantne.

Bez obzira da li radimo u velikoj kompaniji ili od kuće, kancelarijski pribor nam je neophodan za nesmetano obavljanje svakodnevnih zadataka. U osnovi, deli se u 2 grupe.

Potrošni kancelarijski materijal, baš kao što mu naziv kaže, tokom rada se primetno troši, te se nakon upotrebe baca. Tu spadaju papiri, olovke, koverte, selotejp, spajalice, toneri ili kertridži za štampanje itd.

Za razliku od potrošnog materijala, kapitalna dobra imaju duži vek trajanja. Ova grupa obuhvata, pre svega, stolove i stolice za kancelariju, kao i razne uređaje – računare, štampače, telefone…

Iako postoji od davnina, mnoge činjenice o kancelarijskom materijalu nepoznate su široj javnosti. Koje su najinteresantnije među njima otkriva vam Kairos Birooprema.

Koliko su stare koverte?

Sigurni smo da svi znaju da su olovke najstariji kancelarijski materijal. Prve verzije pojavile su se pre 5.000 godina. Međutim, malo ko zna da u grupu najstarijeg pribora koji koristimo u poslovanju spadaju i koverte.

Činjenice o kancelarijskom materijaluVerovali ili ne, Vavailonci su još 2.000. godine pre Nove ere koristili koverte od gline kao omot za pošiljke. Pravljene su od vlažne gline kojom je pošiljka obmotavana tako da je primalac morao da je polomi da bi pročitao poruku.

Koverte, kakve danas poznajemo, nastale su u 17. veku. Njihovu pojavu prati razvoj britanske i francuske poštanske službe.

Prve gumice od hleba

Kada su u pitanju činjenice o kancelarijskom materijalu, jedna od najzanimiljivijih definitivno je vezana za gumice za brisanje.

Pre nego što je engleski inženjer Edward Nairne 1770. godine sasvim slučajno otkrio da komad prirodne gume može da obriše trag grafita, ustajali hleb se koristio za brisanje tragova olovke. Zvuči neverovatno, ali ovo funkcioniše. Možete se i sami uveriti sa starim hlebom iz svoje kuhinje koji ste zaboravili da bacite, a toliko dugo stoji da se više ne može jesti.

Činjenice o kancelarijskom materijalu – Olovka koja vredi milione

Svojim prefinjenim dizajnom pojedine olovke se opravdano svrstavaju u poslovni aksesoar, ali postoje i one koje su kolekcionarski predmeti, pa i statusni simbol. Prvi na ovoj listi jeste Fulgor Nocturnus, nalivpero firentinskog brenda Tibaldi koje je prodato za čak 8 miliona dolara na dobrotvornoj aukciji u Šangaju.

Dizajn najskuplje olovke na svetu zasnovan je na božanskoj proporciji PHI, tj. zlatnom preseku. Što znači da je odnos poklopca i cevi nalivpera, kada je zatvoreno, jednak 1,618. Ipak, ono što impresionira posmatrača, a ujedno ga čini skupocenim, jesu 945 crnih dijamanata i 123 rubina kojom je Fulgor Nocturnus ukrašeno.

Interesantne činjenice o materijalu za spajanje

Preteča današnje heftalice za papir napravljena je u 18. veku i to za potrebe kralja Luja XV. Bila je izrađena od zlata, a svaki komad municije nosio je kraljevski žig.

I dok je prva heftalica predstavljala pravo umetničko delo, spajalice su bile simbol otpora tokom Drugog svetskog rata. Naime, aprila 1940. godine Hitler je napao, a zatim i okupirao Norvešku, bez obzira što se ona proglasila neutralnom u sukobu. S obzirom da je bilo zabranjeno nošenje bilo kakvih nacionalnih simbola Norvežani su došli na ideju da kao, izraz nezadovoljstva i borbe protiv nacista, na revere zakače spajalice.

Činjenice o kancelarijskom materijaluDa bi ugušili borbeni duh Nemci su u Norveškoj nošenje i upotrebu spajalica proglasili krivičnim delom.

Činjenice o kancelarijskom materijalu – Kancelarijski materijal koji može da izazove smrt

Činjenice o kancelarijskom materijalu imaju i upozoravajući karakter. Statistički podaci pokazuju da poklopci za olovke uzrokuju u proseku 100 smrtnih slučajeva godišnje. Odnosno, njihovo žvakanje.

Kako je ovo česta navika ljudi, mnogi proizvođači olovaka počeli su da na poklopce stavljaju rupe kako bi sprečili gušenje ukoliko dođe do gutanja poklopca.

Kompanija Kairos Birooprema ima bogatu ponudu kancelarijskog materijala. Ukoliko niste u mogućnostim lično da dođete na raspolaganju vam je online poručivanje kancelarijskog materijala putem našeg zvaničnog sajta.

 

Slični blogovi