Blog

Table od plute – Bitan deo svakog radnog prostora

Table od plute

Table od plute predstavljaju pravougaone površine uokvirene plastikom ili drvetom.

Glavni izvor plute je hrast plutnjak (Quercus suber) koji se pretežno nalazi duž obale Mediteranskog mora, posebno u Portugalu, Španiji, Italiji i Maroku. Materijal se dobija tako što se kora ovog hrasta na svakih 9 godina skida posebnim procesom koji nije štetan za drvo. Na taj način ne samo da je drvo zaštićeno od sečenja, već mu je omogućeno da se dalje razvija i širi. Zapravo, hrast plutnjak bi prirodnim putem odbacivao svoju staru koru i pravio novu.

Zbog izuzetnih svojstava pluta je našla široku primenu. Počev od zapušača za vinske boce, preko jezgra loptica za bejzbol i kriket, pa do delova pontona, čamaca, bova, ribarskih štapova i ribolovačkih plovaka – gotovo da nema oblasti gde ovaj materijal nije zastupljen. U poslovnom svetu pluta se koristi za kancelarijske table.

Kada su se pojavile plutane table?

Table od plute imaju dugu tradiciju. Sve je počelo davne 1890. godine kada je jedna nemačka kompanija počela da sakuplja otpadne čestice plute koje je spajala vezivom za gline. Na taj način su dobijene ravne površine pogodne za izradu tabli.

Table od pluteS obzirom da je još u to doba bilo poznato koje su prednosti plute, mnogi stručnjaci su usavršavali proces izrade. Amerikanac John T. Smith je poboljšao proces koristeći umesto veziva za gline toplotu i pritisak za pravljenje čiste ploče. Njegov princip postao je osnova za izradu tabli za kancelariju od plute.

Zahvaljujući Georgu Brooksu table od plute su dobile namenu oglasnog prostora, što je dovelo do njihove komercijalizacije. Da bi sredinom 20. veka postale kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

Prednosti upotrebe table od plute

Pluta je jedinstveni materijal od drveta. Ima strukturu poput saća, što je čini veoma lakom za komprimovanje, tako da su table od nje veoma jake i otporne na habanje. To znači da mogu da traju godinama, te nećete morati stalno da ulažete u kupovinu nove. Takođe, otporne su na vatru, te se često nalaze ne samo u kancelarijama, već i u zajedničkim prostorijama, kao što je kuhinja.

Struktura plute je takva da rajsnadle, koje se koriste za kačenje papira na tablu, neće je oštetiti. Naime, nakon skidanja dokumenta, rupica koju je vrh u obliku igle napravio nestaje, tj. pluta se vraća u pređašnje stanje, što nije slučaj sa drugim materijalima.

Jedna od glavnih prednosti koju mnogi ističu jeste činjenica da su table od plute 100 odsto ekološke. One ne zadržavaju prljavštinu i grinje, te ne postoji opasnost od razvoja infekcija, alergijskih reakcija ili bilo kog drugog negativnog efekta po zdravlje.

Table od plute imaju široku primenu

Plutane table se koriste, pre svega, za kačenje važnih papira i dokumenata kako bi svim zaposlenima bili jasno vidljivi. Međutim, one nemaju samo ulogu oglasne table. Veće modele možete koristiti kao nedeljne planere. Sve što je potrebno da učinite jeste da od papira napravite tanke trakice koje ćete zakačiti tako da stvaraju tabelu. Polja tabele čine dane u nedelji, te ih iskoristite da zakačite planove za svaki dan.

Table od pluteVerovali ili ne, table od plute imaju raznovrsnu primenu i izvan kancelarija. Mogu vam poslužiti kao dekorativni ram tako da što ćete na njih postaviti fotografije sa putovanja, razglednice, prospekte ili druge drage uspomene i ukrasne predmete. Savršena su zamena za stalak za nakit, dok u kuhinjama mogu da posluže za recepte.

Table od plute različitih dimenzija možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor