Blog

Kako izabrati stolice za kancelariju?

Stolice za kancelariju

Stolice za kancelariju ključni su element svakog radnog prostora.

Bez obzira da li tražite kancelarijski pribor za kućnu kancelariju ili za veliku kompaniju sigurni smo da je sva vaša pažnja usmerena na računare i druge uređaje bez kojih ne možemo danas da zamislimo nijedno poslovanje. Zatim, na police za dokumentaciju i kancelarijske table koje nam pomažu u boljoj organizaciji svakodnevnih obaveza, kao i na opremu za odlaganje dokumenata koja je neophodna za arhiviranje.

Iako svaki od njih utiče na efikasnost obavljanja zadataka, samim tim i na produktivnost radnika, ne treba zaboraviti značaj i kancelarijskog nameštaja. Pre svega, kancelarijskih stolica, jer na njima provodimo dve trećine dana.

S obzirom da stolice za kancelariju dolaze u različitim oblicima, veličinama, pa i od različitih materijala Kairos Birooprema vam daje savete kako da izaberete odgovarajuću.

Tip stolice za kancelariju

Prva stvar koju treba razmotriti pre nego što izaberete svoju kancelarijsku stolicu jeste koju vrstu želite.Stolice za kancelarijuSedlo stolice su dizajnirane tako da podstaknu uspravan položaj tela, smanjujući pritisak na kičmu i donji deo leđa. Ipak, nedostatak naslona se često navodi kao mana, te se retko koriste u klasičnim kancelarijama. Obično ih srećemo u stomatološkim ordinacijama, laboratorijama, beauty salonima…

Posebnu grupu stolica bez naslona čini tzv. klečeći model. Ove stolice imaju posebni dodatak za držanje kolena. Zahvaljujući njemu sprečeno je savijanje donjeg dela kičme tako što vas primoravaju da sedite uspravno. Međutim, pri dugotrajnoj upotrebi vrše pritisak na kolena, pa nisu preporučljive onima koji ceo dan sede za radnim stolom.

Najbolji izbor za kancelarije jesu ergonomske stolice. One pružaju najbolju podršku vratu i leđima, pa dugoročno gledano čuvaju vaše zdravlje.

Materijal stolice za kancelariju

Pored dizajna, prilikom izbora morate voditi računa i o materijalu kancelarijske stolice. On mora da bude dovoljno čvrst kako se ne bi habao prilikom sedenja, ali i prijatan za telo. Zato stručnjaci savetuju da su najbolje rešenje stolice sa mrežastim naslonom. Ne samo da su prozračne te obezbeđuju koži da “diše”, već su i fleksibilnije, jer se mogu prilagoditi obliku vašeg tela.

Tapacirane stolice za kancelarije su udobnije u sedalnom delu. Kako su čvršće strukture pružaju manju podršku leđima u odnosu na mrežaste modele. Što znači da postoji riizik od bolova u leđima ukoliko ne držite telo u pravilnom položaju.

Dodatni elementi stolice

Mogućnost podešavanja visine je jedna od bitnih karakteristika kancelarijske stolice. Pomoću nje dobićete visinu koja vama odgovara. Imajte u vidu da je ispravna visina kancelarijske stolice ona na kojoj su vam stopala potpuno na podu, a butine postavljene pod pravim uglom sa podom. Jedino ćete na taj način imati komfor čak i tokom višečasovnog rada za radnim stolom.

Ukoliko stolica nema opciju podešavanja visine, preporučljivo je da koristite odmarač za noge kako biste izbegli zamor. Ujedno, dobili i odgovarajuću visinu za noge.

Drugi važni dodatak jeste naslon za ruke. On mora biti u visini laktova. U protivnom, zglobovi i ramena biće dodatno opterećeni, pa će doći do bržeg zamaranja. Zbog toga je idealno da stolica ima i podesiv naslon za ruke, a ne fiksni.Stolice za kancelarijuVeliki izbor stolica za kancelarije vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor