Blog

Heftalice za papir

Heftalice za papir

Heftalice za papir predstavljaju mehanički uređaj koji spaja stranice papira ili sličnog materijala probijanjem tanke metalne spajalice kroz listove i savijanjem krajeva.

Potreba za iskazivanjem misli i ideja od davnina je prisutna u istoriji, te ne čudi što se pribor za pisanje javio veoma rano. Međutim, tek povećana upotreba papira u 19. veku stvorila je potražnju za njihovim efikasnim spajanjem. Tako je George McGill 1866. godine dobio patent za mali, savitljivi mesingani „zatvarač za papir“ koji je bio preteča heftalice.

McGillisovu ideju razvijali su drugi pronalazači, te su se u narednim godinama pojavile nove verzije. Da bi 1877. Henry R. Heyl konstruisao prvu mašinu u koju se mogla u jednom koraku ubaciti municija za heftalice. Na taj način je obezbeđeno lako i brzo spajanje papira. Upravo zbog ovog otkrića mnogi Heyla smatraju pronalazačem moderne heftalice.

Heftalice za papirIpak, pravi bum heftalice za papir doživele su 1941. kada je razvijen model koji je danas najčešće u upotrebi.

Vrste heftalica za papir

Počev od kancelarija, preko šaltera i recepcija hotela, pa do prodavnica – heftanje je svakodnevna aktivnost. Samim tim su heftalice za papir postale obavezni stoni kancelarijski pribor svakog poslovanja.

Iako su dostupne u različitim modelima, u osnovi se dele u 2 grupe – ručne i električne.

Ručne, kao što im naziv kaže, pokreću se pritiskom ruke. Jednostavne su za upotrebu, lagane za držanje i ne zauzimaju puno prostora, te ih najčešće srećemo u kancelarijama. Zavisno od veličine mogu obuhvatati različit raspon kako municije, tako i papira koji spajaju. Standardni modeli heftaju do 50 listova papira od 80 g/m2. Mini verzija je kompaktnog dizajna, malih dimenzija, te je pogodna za nošenje i van radnog mesta, a spaja između 10 i 20 listova papira.

Heftalice sa dugim drškama se koriste za heftanje većih dokumenata, tj. papira većeg formata. Mada se često primenjuju i za poslovne fascikle. S obzirom da mogu da obuhvate listove papira dalje od ivice nego što je to moguće sa standardnim modelom (obično do 32 cm) poznate su i kao heftalice sa dugim dohvatom.

Posebnu vrstu ručnih heftalica čine tzv. klešta. Dizajnirane su tako da svojim izgledom podsećaju na klešta između kojih se stavlja papir za spajanje, a jednim heftanjem mogu da obuhvate oko 40 listova papira od 80 g/m2.

Električne heftalice za papir koriste automatizovane mehanizme za heftanje koji vrše spajanje bez potrebe za ručnom primenom sile. Idealne su za kancelarije sa velikim zahtevima za heftanje, jer mogu da spajaju velike količine materijala brzo i uz minimalan napor. Osnovne verzije spajaju do 30 listova papira, dok veće imaju kapacitet do 100 listova. Pojedini modeli imaju i mogućnost spajanja na više načina – bočno ili pod određenim uglom.

Kako izabrati heftalice za papir?

Izbor heftalice za papir zavisi od nekoliko faktora. Pre svega, od obima posla. Ukoliko u toku radnog dana često morate da heftate papire, sigurno ćete želeti da pronađete model koji obuhvata veći kapacitet. Obratite pažnju i na veličinu papira koji koristite, jer će vam možda trebati model za veće formate.

Udobnost, takođe, ima važnu ulogu pri odabiru, jer redovno korišćenje ručnih heftalica može izazvati nelagodnost ili zamor u vašim rukama. Da biste to izbegli obratite pažnju na dizajn rukohvata. Naročito su pogodni modeli sa prevučenom plastikom koja pruža bolju ergonomiju. Ujedno, eliminisano je klizenje iz ruku.

Još jedan faktor koji treba da razmotrite jeste trajnost. Iako mnogi kupovinu ovog kancelarijskog materijala olako shvataju, te biraju jeftinije modele, nemojte da zaboravite da se nekvalitetne verzije lako lome. Što znači da ćete morati stalno da izdvajate sredstva za nabavku novih.

Heftalice za papirHeftalice za papir možete pronaći u bogatoj ponudi Kairos Birooprema. Ukoliko niste u mogućnosti lično da nas posetite na raspolaganju vam je online kupovina kancelarijskog materijala putem našeg sajta.

Slični blogovi

Ostavite odgovor