Ostale vesti

Čišćenje kancelarija za vreme korona virusa

Čišćenje kancelarija za vreme korona virusa

Čišćenje kancelarija za vreme korona virusa je neophodna mera zaštite.

Već četiri meseca svet se bori sa najvećim zdravstvenim problemom 21. veka. Sve je počelo sa netipičnom upalom pluća koja je zabeležena 30. decembra prošle godine u kineskom gradu Vuhanu. Novootokrivena bolest dobila je zvanični naziv “COVID-19”, jer je utvrđeno da pripada velikoj grupi virusa u kojoj se nalazi i SARS-CoV.

S obzirom da se širi neverovatnom brzinom gotovo sve države su preduzele stroge mere kako bi smanjile broj zaraženih i stopu smrtnosti. U skladu sa tim i u našoj zemlji 15. marta je proglašeno vanredno stanje. Tako su karantin, socijalna distanca i zaštitne maske pri izlasku van postale naša svakodnevica.

Ipak, poslovni život se odvija u mnogim kompanija. Iako se radi skraćeno, tj. koliko je dozvoljeno policijskom časom, predviđena procedura zaštite mora se poštovati. Upravo su redovno dezinfikovanje i čišćenje kancelarije jedan vid naložene preventive.

Zašto je važno češće čišćenje kancelarija tokom pandemije?

Korona virus spada u respiratorne infekcije. Što znači da se prenosi kapljicama iz nosa i usta. Prilikom samo jednog kašljanja inficirana osoba ispusti i do 3.000 kapljica koje dostižu udaljenost od 8 metara. Nemoguće je predvideti gde će one tačno pasti.

Čišćenje kancelarija za vreme korona virusa

Dodatni problem zbog koga je neophodno češće čišćenje kancelarija jeste velika otpornost novog virusa. Naime, COVID-19 na drvetu i staklu, pri sobnoj temperaturi, može da opstane četiri dana. Na aluminijumu se zadržava od dva do osam sati, a na drugim metalima i do pet dana.

Najduže ostaje na plastici – čak 9 dana, što je posebno opasno, jer su od nje izrađeni telefoni, naočare, tastature, pribor za pisanje i mnogi drugi predmeti koje koristimo u svakodnevnom radu.

Takođe, papiri, koji su potrošni kancelarijski materijal, čine visokorizični izvor zaraze. Na njima čestice korona virusa opstaju do pet dana.

Šta podrazumeva čišćenje kancelarija za vreme korona virusa?

Pre početka rada treba izvršiti dodatnu dezinfekciju kancelarijskog pribora. Odnosno, treba pažljivo prebrisati površinu radnog stola, stoni pribor koji se često koristi, ali i kvake i brave na vratima i prozorima i ručice na ormarići i fiokama. Isti postupak ponovite i po završetku rada.

Kako su telefoni, miševi, tastature i podloge za računare najzagađeniji, stručnjaci savetuju da ih čistite više puta u toku dana.

Čišćenje kancelarija za vreme korona virusa

Za čišćenje i dezinfekciju preporučljivo je da koristite sredstva na bazi hlora u kojima je koncentracija aktivnog hlora 0,5 odsto ili alkoholne rastvore sa najmanje 70 odsto alkohola. Dok podove možete brisati Domestosom, Varikinom i drugim rastvorima koji sadrže natrijum hipohlorit.

Dodatne mere higijene i dezinfekcije

Da biste se zaštitili od korona virusa nije dovoljno čišćenje kancelarijskog prostora. Morate voditi računa i o ličnoj higijeni. Poželjno je da što češće detaljno perete ruke toplom vodom i sapunom.

Važan vid dezinfekcije čini i sredstvo za suvo pranje ruku, naročito ako niste u mogućnosti da upotrebite sapun i vodu. Njegova formula na bazi alkohola može da ubije 99,9 odsto štetnih materija koje uzrokuju bolesti. Zato obezbedite da se ovi preparati nađu na stolu svakog zaposlenog, kao i u toaletima i kuhinjama.

Zaštite svoje poslovanje, potražite u ponudi kompanije Kairos Birooprema sredstva za dezinfekciju i čišćenje kancelarija.

Slični blogovi

2 thoughts on “Čišćenje kancelarija za vreme korona virusa

  1. Nikola kaže:

    Vazno je uvek, jer je to prostor u kojem provodite dosta vremena.

  2. Sasa kaže:

    U mojoj firmi su angazovali Invektu da dezinfikuju i ociste poslovni prostor i kancelarije.

Ostavite odgovor