Ostale vesti

Grafitne olovke

Grafitne olovke 1- Kairos Birooprema

Grafitne olovke predstavljaju obavezni kancelarijski pribor.

Poznate su i kao drvene olovke, jer su izrađene od drveta. Dok se u sredini nalazi komad grafita koji se naziva srca ili špic olovke. Upravo on ostavlja trag na papiru, što znači da igra glavnu ulogu u pisanju. Međutim, grafit u olovci se troši vremenom. Da biste nastavili da je koristite morate da imate i rezač za olovke kojim ćete naoštriti vrh.

Iako je moderno poslovanje najvaćim delom digitalizovano, grafitne olovke i dalje čine kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji. U čemu je njihova tajna otkriva vam kompanija Kairos Birooprema.

Grafitne olovke su najstariji pribor za pisanje

Od davnina ljudi su koristili razne materijala za pisanje. Ipak, prve grafitne olovke morale su da sačekaju otkriće grafita u 16. veku. Naime, veliko nalazište grafita u Engleskoj omogućilo je široku upotrebu ovog minerala. Samim tim, kod bračnog para Bernacotti stvorilo je ideju za nastanak novog pribora za pisanje.

Grafitne olovke 2 - Kairos BiroopremaU drugoj polovini 16. veka Simonio i Lyndiana Bernacotti predstavili su svoju verziju grafitnih olovki. Pored grafitnog dela, za izradu su koristili koru smreke koja je imala funkciju omotača. Odnosno, sprečavala je lomljenje grafita tokom pisanja.

S obzirom da je prvi dizajn bio prevelik za upotrebu Bernacotti su nastavili da razvijaju svoj izum, te su ubrzo stvorili tzv. tehniku izdubljivanja. Zahvaljujući njoj napravljeno je dovoljno prostora da se grafit ubaci unutra, a zatim polovine olovke zalepe.

Grafitne olovke, kakve danas poznajemo, delo su Nicolas-Jacquesa Conta. Poznati francuski slikar i vojni oficir je 1795. godine stvorio olovku koja ostavljala jasan trag na papiru. To je postigao mešanjem grafita u prahu i gline i njihovim obrazovanjem u tanke štapove koji su sušeni na visokoj temperaturi.

Ovu vrstu olovki karakteriše različita tvrdoća

Zavisno od odnosa grafita i gline postoji čak 20 kategorija grafitnih olovaka. Svaka je određena slovom i brojem. Slovo ukazuje na tvrdoću, a brojevi od 1 do 9 na jačinu traga.

Mekane grafitne olovke nose oznaku B. Tako da što je veći broj uz ovo slovo olovka piše tamnije. Slovo H obeležava tvrde olovke. Kod njih važi obrnuto pravilo, tj. što je veći broj trag je svetliji.

Pored ove dve osnove podele postoje i njihove kombinacije.

Grafitne olovke 3 - Kairos BiroopremaKako izabrati pravi model grafitne olovke?

Grafitne olovke su, pre svega, deo slikarske opreme. Takođe, nezamenjivi su kancelarijski materijal u arhitektonskim, inženjerskim i dizajnerskim kompanijama. Koriste ih i učenici na časovima likovne umetnosti, kao i novinari i pisci za beleške.

Zapravo, grafitne olovke imaju široku primenu u svim privrednim oblastima. Srećemo ih i kao kancelarijski materijal za sastanke. Naročito u slučaju kada je potrebno privremeno zapisati podatke na određenom dokumentu koji se kasnije moraju obrisati.

U svakodnevnoj upotrebi, za pisanje, obično se koriste HB grafitne olovke. Meke, baš kao što im i naziv kaže, ostavljaju trag koji se lako razmazuje, te su pravi izbor slikarima, jer njime mogu da se postignu savršena senčenja. Dok se tvrde preporučuju za precizne nacrte i skice.

Veliki izbor različitih grafitnih olovaka vodećih proizvođača, Staedtler i Stabilo, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor