Ostale vesti

Kako odabrati pravu kovertu

Kako odabrati pravu kovertu 1-Kairos Birooprema

Kako odabrati pravu kovertu? Pitanje koje je makar jednom u životu svako od nas postavio.

Koverte spadaju u najpoznatiji kancelarijski materijal koji ima dugu istoriju. Zapravo, njihovo postojanje možemo da pratimo sa nastankom prvih kancelarija.

Tako su još stari narodi u 2. milenijumu pre Nove ere koristili svojevrsne koverte napravljene od gline. S obzirom da je primalac morao da ih polomi kako bi video pošiljku možemo slobodno da kažemo da su pružale veliku zaštitu.

U Srednjem veku poruke su umotavane u zasebni papir čiji krajevi su se spajali istopljenim voskom na koji je utiskivan pečat pošiljaoaca. Tek u 17. veku ovaj potrošni kancelarijski materijal je dobio prepoznatljivu formu koja se i danas koristi.

Kako odabrati pravu kovertu 2 - Kairos Birooprema

Usled velikog stepena digitalizacije kako privatnih, tako i poslovnih poruka, čini se da su koverte u modernom dobu nestale iz upotrebe. Međutim, u pojedinim situacijama slanje infomacija je moguće jedino preko njih, te i dalje spadaju u obavezni kancelarijski pribor. Zbog toga vam kompanija Kairos Birooprema daje odgovor na pitanje: “kako odabrati pravu kovertu”.

Pri odabiru prave koverte pođite od namene

Pre nego što se zaputite u razmatranje: “kako odabrati pravu kovertu”, morate znati veličinu svoje pošiljke. Tek onda možete izabrati veličinu koverte.

Veličina koverte određena je veličinom papira. Tako je standardna DL dimenzija 110 x 220mm. U nju možete da smestite listove A4 papira savijene dva puta. Koverta C5 je najveća. Dolazi u veličini 162 x 229mm, te je pogodna za jednom presavijene listove papira A4 ili nepresavijene A5. Koverta sa oznakom C4 ima dimenzije 324 x 229 mm i može da primi nepresavijeni format A4. Što je čini idealnom za važna poslovna dokumenta.

Pored veličine morate da obratite pažnju i na težinu. Najlakša je 80g. Namenjena je za slanje računa i priznanica. Model od 90g ima viši stepen neprozirnosti pa je možete koristiti za više listova – maksimalno 15. Koverte težine 100g odlične za slanje dokumentacije klijentima, dok one od 120g su pogodne za brošure i teža dokumenta.

Kako odabrati pravu kovertu? Vodite računa o boji

Verovali ili ne, boja koverte igra važnu ulogu. U poslovnom svetu najčešće se koriste bele, jer daju nivo profesionalnosti. U kućnoj upotrebi dominiraju oker koverte koje su napravljene od jeftinijeg tzv. manila papira. Mada za čestitke rado biramo modele u raznim bojama, pa i sa atraktivnim natpisima.

Kako odabrati pravu kovertu 3 - Kairos Birooprema

Koverte u boji preporučljive su i za marketinške kampanje. Jer su istraživanja pokazala da je verovatnoća da primalac otvori vašu kovertu 9 puta veća ako promo materijal niste ubacili u običnu belu ili manila model.

Kako odabrati pravu kovertu prema tipu?

Koverte su, danas, dostupne u različitim stilovima, te odgovor na pitanje: “kako odabrati pravu kovertu” zavisi i od modela.

Kovertu za prozorom obično srećemo kod prijema računa. Odnosno, u slučajevima kada je potrebna ušteda u ispisivanju adrese.

Gusset koverat, tj. “model sa umetkom” karakterišu deblje ivice koje omogućavaju nasmetano slanje kataloga, prospekta i velikih izveštaja.

Vazdušasta koverta ispunjena je Bubble Wrap omotom. Zbog izuzetne zaštite idealna je za delikatne predmete koji u transportu mogu da se polome.

Polietilenske koverte su vodootporne, te se najčešće koriste za ekonomično slanje narudžbi kupaca.

Veliki izbor koverti različitih vrsta i veličina možete pronaći u asortimanu kompanije Kairos Birooprema. Posetite nas ili našu ponudu pogledajte na sajtu mojakancelarija.com.

Slični blogovi

Ostavite odgovor