Ostale vesti

Kako izabrati poslovne fascikle

Poslovne fascikle

Poslovne fascikle predstavljaju kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

Pre nego što su nastali papir i pribor za pisanje, kakvi danas poznajemo, čovek je na razne načine nastojao da ostavi pisani trag. Samim tim javila se potreba za čuvanjem napisanog, tj. njegovim arhiviranjem, pa ne čudi što je preteča fascikle postojala još u Drevnoj Kini.

Ipak, njen pravi razvoj usledio je tek u 19. veku. Naime, tokom Građanskog rata u Americi bilo je gotovo nemoguće preneti obimnu vojnu dokumentaciju. Zato je poručnik Joseph P. Meisburger došao na ideju da napravi specijalni arhiver. Tri decenije kasnije on je doživeo komercijalnu upotrebu, postavši obavezni kancelarijski pribor.

U početku, facikle su izrađivane od konoplje sa Filipana. Zbog toga su imale karakterističnu žućkasto-braon boju i naziv „manila“. Pod njim je ta vrsta još uvek poznata.

Razvoj tehnologije omogućio je napredak i u izradi ovog kancelarijskog materijala. Tako da danas fascikle dolaze u najrazličitijim oblicima, veličinama i materijalima, a izbor pravog modela važan je za nesmetan rad zaposlenih i bolju organizaciju posla.

Kako da izaberete poslovne fascikle otkriva vam u ovom blogu Kairos Birooprema.

Koliko dugo planirate da u njima čuvate dokumentaciju?

Pre nego što se zaputite u nabavku, stručnjaci savetuju da date odgovor na sledeća pitanja:

Koliko dugo će se čuvati dokumenta u fascikli?

Koliko ljudi će ih koristiti?

Koji je stepen važnosti materijala u fascikli?

Koliki je obim arhivirane dokumentacije?

Prvi korak jeste određivanja vremena upotrebe poslovne fascikle. Ukoliko je potrebno trajnije arhiviranje preporučljiva je upotreba modela koji su izrađeni od kvalitetnijeg materijala, kao što je PVC. S obzirom da je veoma izdržljiv ne morate brinuti o trajnosti fascikle, a za dodatnu sigurnost možete izabrati verziju sa gumom za zatvaranje.

Brza dostava kancelarijskog materijala 2

Za svakodnevnu kratkotrajnu upotrebu sasvim su odgovarajuće poslovne fascikle od plastificiranog kartona. Mada nije redak slučaj da kompanije u ovu svrhu koriste najjeftinije standardne modele od hromokartona, kojima je samo spoljašnjost nijansirana, dok su unutra u prirodnoj boja kartona.

Poslovne fascikle prema obimu dokumentacije koja se u njima čuva

Za veliki obim papira koji je potrebno arhivirati najčešće se koriste registratori. Međutim, najnoviji modeli fascikli izrađeni su tako da daju dovoljno prostora za čuvanje velike količine dokumentacije, pa čak i savijanja, ako je to potrebno.

Ovaj kriterijum zadovljavaju tzv. mape i folderi sa džepovima, zatim fascikle sa providnim „džepovima“. Ne samo da su veoma praktične, već garantuju i izuzetnu zaštitu materijala, pa se obično, koriste za čuvanje važne dokumentacije, kao što su ugovori, rešenja, računi…

Poslovne fascikle prema nameni

Fascikle nisu predviđene samo za korišćenje u kancelarijama. One su važan kancelarijski materijal za seminare i konferencije. Najčešće se za pripremu materijala koriste PVC fascikle sa polumehanikom, jer predstavljaju povoljnu zamenu za koričenje. Sve što treba da uradite jeste da pomoću bušača za papir napravite na predviđenom odstojanju rupe koje će poslužiti za povezivanje u fascikli.

Takođe, fascikle srećemo na poslovnim sastancima. Najbolje rešenje za ovaj segmet upotrebe jesu specijalni modeli u vidu pisma sa dugmetom. Izdržljivi PVC materijal obezbeđuje transport važnih dokumenata do mesta sastanka, dok eleganta forma savršeno upotpunjuje vaš poslovni imidž.

Poslovne fascikle

Veliki izbor poslovnih fascikli različitih modela možete pronaći u bogatom asortimanu kompanije Kairos Birooprema. Kako je poslovanje ograničeno usled dejstva korona virusa, briga za zdravlje naših klijenata je na prvom mestu, pa vam predlažemo sigurnu i laku nabavku potrebnog kancelarijskog materijal putem našeg zvaničnog sajta.

 

Slični blogovi

Ostavite odgovor