Ostale vesti

Municija za heftalice

Municija za heftalice

Municija za heftalice je obavezni kancelarijski pribor.

Moderno doba donelo je visok stepen digitalizacije. Iako se laptovi, tableti i mobilni telefoni sve više koriste u poslovanju, još uvek postoji klasični kancelarijski materijal koji je nezamenjiv.

Tu, pre svega, spada potrošni kancelarijski materijal, kao što je pribor za pisanje, papir za štampanje, sveske, heftalice i municija za njih i mnogi drugi. Svaki od njih igra važnu ulogu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Indirektno utiče na produktivnost zaposlenih. Samim tim, doprinosi ostvarivanju postavljenjih ciljeva kompanije.

Koliki značaj ima municija za heftalice otkriva vam u ovom blogu Kairos Birooprema.

Municija za heftalice ima karakteristični izgled

Verovali ili ne, preteča današnje municije za heftalice postojala je još u davna vremena. O tome svedoče arheološki metalni ostaci pronađeni u zidanim radovima Persijskog carstva koji datiraju iz 6. veka pre Nove ere.

Ipak, izgled kakva danas poznajemo, prati nastanak heftalice. Kada je Georg McGill 1867. godine konstruisao prvu heftalica, upotreba je pokazivala nedostatke. Odnosno, povezivanje je bilo otežano. Henry Heyl je 10 godina kasnije došao na ideju na stvori materijal koji će omogućiti da povezane strane ostanu na mestu. Pravljene su od metala, a prepoznatljivi oblik savijen pod pravim uglom zadržan je do današanjih dana.

Municija za heftalice

Dalji razvoj municija za heftalice doživela je 1895. godine. Naime, kompanija E.H. Hotchkiss je proizvela niz spojnica u dugoj traci. Na taj način omogućila je brzo i lako povezivanje, bez prekida.

Vrste municija za heftalice

Municija za heftalice dolazi u nekoliko veličina i oblika, ali opšti dizajn kod svih vrsta je isti. Obično se izrađuje od pocinkovanih čeličnih žica zalepljenih zajedno i savijenih u dugačku traku. Mada je dostupna i bakarisana i municija napravljena od nerđajućeg čelika, koja je skuplja.

Dolazi u 3 stila – munijacija na pola trake, u punoj traci sa 210 spojnica i tzv. kertridži koji se koriste za električne heftalice.

Zavisno od dužine spojnica, određuju se performanse municije, tj. opseg povezivanja. Najrasprostranjenija je dužina od 1/4 inča. Ona se koristi u standardnim heftalicama, a može odjednom da spoji do 20 listova. Municija dužine 5/16 inča dizajnirana je za teže heftalice. Te može da prihvati do 50 listova papira. 100 listova povezaće spojnica dužine 1/2 inča. Dok vrsta od 15/16 inča može da spoji čak 210 listova jednim heftanjem.

Kako odheftati pogrešno spojene listove?

Uz heftalice i municiju neophodan kancelarijski materijal jesu i rasheftivači. Kao što im naziv kaže, služe za uklanjanje spojnica, čineći listove ponovo slobodnim.

Municija za heftalice

Postoje 3 vrste rasheftivača. Tip sečiva ima oštricu koja se po potrebi izvlači. Provlačenjem vrha oštrice ispod spojnice i povlačenjem vrlo lako možete da otklonite nepravilno zaheftane listove.

Sličnog dizajna i principa rada je i tip štapića. Umesto oštrice, ovaj rasheftivač na vrhu ima tanak metalni deo koji omogućava da jednim brzim pokretom izvučete spojnicu.

Najjednostavniji za upotrebu, ujedno i najčešći, je tzv. tip vilice. Izgledom podseća na čeljust, a rashetavanje se vrši hvatanjem i povlačenjem spojnice.

Veliki izbor heftalica, municije za njih, kao i rasheftivača možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor