Ostale vesti

Heftalice – Nezamenjivi kancelarijski materijal

heftalice

Heftalice predstavljaju kancelarijski materijal koji se koristi za povezivanje više komada papira u jedinstvenu celinu.

Iako je razvoj nauke i tehnike uticao na modernizaciju poslovanja i uvođenje novih uređaja, i dalje postoje vanvremenski komadi bez kojih današnja kancelarija ne bi mogla normalno da funkcioniše.

Pored papira i olovaka u obavezni kancelarijski pribor spadaju i heftalice.

Heftalice su nastale u 19. veku

Od kako je nastala papirna konfekcija, ljudi su pokušavali da pronađu načine da povežu te listove kako bi dobili duži dokument. U početku su korišćeni razni kanapi, vosak i lepak. Čak su listovi međusobno ušivani, što se može smatrati značajnom idejom iz koje su se razvili aparati i materijal za koričenje.

Tek u 18. veku, za potrebe kralja Luja XV, napravljena je svojevrsna preteča heftalice. Prema priči bila je od zlata, a svaki komad municije nosio je kraljevski žig. Tako je ona bila savršena zamena za voštani pečat kralja.

Ipak, za postojanje heftalica nije zaslužna samo jedna osoba. Zapravo, ovaj tako jednostavan proizvod prošao je dug put sa konstantnim unapređivanjem.

Pojedini istoričari smatraju da su heftalice kreirane od strane Novelty Manufacturing Company kao deo mehanizma koji su koristili registratori.

Druga grupa, pak, ističe da je ideja potekla od izumitelja Georga McGilla koji je 1866. godine dobio patent za „kopču“ za papir, da bi naredne godine konstruisao prvu mašinu za njenu upotrebu, odnosno nastala je prva heftalica. Međutim, povezivanje je bilo znatno otežano, jer je svaka upotreba zahtevala novo punjenje.

1895. godine E.H. Hotchkiss Company je rešila ovaj problem stvorivši dugu traku od savijenih spojnica koje su omogućile višestruko heftanje. Poslednju izmenu doneo je Jack Linsky 1937. godine kojom je omogućio ljudima laku zamenu municije, samim tim i brzo i efikasno povezivanje.

heftalice 1

Heftalice – Vrste

Heftalice su dostupne u dva različita tipa: ručne i električne.

Ručne ne zauzimaju mnogo prostora i jednostavne su za upotrebu, pa ne čudi što su najpoznatiji kancelarijski materijal. Prema količini municije mogu biti pune veličine, kompaktne i mini. Standardne heftalice mogu da prime municiju za oko 210 spajanja, kompaktne do 150, dok mini omogućavaju samo 50 heftanja.

Električne heftalice obezbeđuju heftanje velikog broja listova odjednom, ali im je za rad potrebna električna energija, pa ih ne možete koristiti u svakom trenutku.

Heftalice utiču na produktivnost

Gomila papira i dokumenata na radnom stolu ne samo da otežava posao, već kvari i vaš profesionalni imidž. Heftalice će vam pomoći da sve imate pod kontrolom.

Upravo ovaj stoni pribor omogućava da sortirate obimnu dokumentaciju kako se ne bi izmešala među nepotrebnim papirima. Na taj način dobijate veću preglednost u radu, što kao rezultat ima i veću produktivnost. Ujedno, dobićete i više slobodnog prostora na svom radnom stolu za nesmetano obavljanje zadataka.

Takođe, heftalice su značajne prilikom priprema ugovora i materijala za sastanke. Za razliku od spajalica, one obezbeđuju trajno spajanje, pa nećete morati da brinete da li će neki dokument ispasti pre početka sastanka.

Različite vrste heftalica možete naći u asortimanu kompanije Kairos Birooprema. Celokupnu ponudu pogledajte na www.mojakancelarija.com.

 

Slični blogovi

Ostavite odgovor