Blog

Planeri kao kancelarijski materijal

Planeri

Planeri su postali osnovani kancelarijski materijal u modernom dobu.

Iako bez njih ne možemo da zamislimo poslovanje danas, planeri spadaju u najstariji pribor koji je postojao još u starom Egiptu. O tome svedoče spisi o planiranju prevoza krečnjaka od Ture do Gize, prilikom građenja piramida.

Prema drugim istoričarima, planeri su nastali u Aziji, dok treća grupa smatra da je prvi planer, zapravo, pripadao rimskom caru Marku Aureliju.

Dalji razvoj nastavljen je u doba Renesanse, te su planeri dobili šire značenje. Naime, pored datuma sa rasporedom obaveza u njih su beležene i misli tako da su predstavljali svojevrsne dnevnike.

Planer kakav danas poznajemo nastao je početkom 20. veka. Za to je zaslužna kompanija Smythson u čijem proizvodnom programu su se 1908. godine našli specijalni rokovnici sa podeocima na kojima su bili navedeni datumi. Vrlo brzo su njihove prednosti videli zaposleni, te su dobili komercijalnu upotrebu.

Zašto su planeri nezamenjivi pribor za kancelarijski sto otkriva vam u ovom blogu Kairos Birooprema.

Planeri vam pomažu da bolje organizujete svoj radni dan

Da li vam se čini da nikada nemate dovoljno vremena za sve? Ako je odgovor potvrdan razlog je, najverovatnije, neefikasno planiranje vremena. Ovo se dešava kada samo preskačete sa zadatka na zadatak, često ne posvećujući punu pažnju onome što radite, već brinete šta još treba naredno uraditi. Odnosno, bez razmišljanja o dnevnim obavezama u celini.

PlaneriSrećom, tu su planeri koji će otkloniti problem. Njihovom upotrebom možete da zakažete svaki događaj, sastanak ili zadatak tako da tačno znate šta vas čeka u toku dana. Zahvaljujući odeljcima sa satnicom za svaki datum detaljno ćete isplanirati svoje obaveze, bez opasnosti da vam ponestane vremena za neku od njih.

Ne samo da vam pružaju uvid u zadatke koje morate da obavite, već jasno možete da vidite koji od njih su prioriteti. Na taj način nećete doći u situaciju da neku bitnu stvar zaboravite da uradite ili, pak, da kasnite sa rokovima u obavljanju posla. Imajući ovo u vidu možemo slobodno da kažemo da su planeri kancelarijski materijal koji povećava produktivnost.

Planeri vas oslobađaju stresa

Stres ima mnogo oblika, ali zajednički imenitelj je osećaj preopterećenosti. Često ste pod stresom zbog užurbanog rasporeda, pritiska na poslu ili jednostavno preuzimanja više obaveza nego što možete da obavite. Spoljašnji uticaji utiču na vaš nivo stresa. Pokušavanje da se setite svega što morate da uradite, zapamtite sastanke koje ste zakazali i radne rokove koji predstoje izaziva veliku dozu nervoze.

Međutim, čak i prenatrpani raspored postaje lakši za upravljanje kada znate koliko vam je vremena potrebno da odvojite za svaki zadatak. Brže ćete obavljati svaku obavezu, bez preskakanja i pomeranja pojedinih. Ovo je čest slučaj kada niste planirali dovoljno vremena za njih.

Planeri nisu namenjeni samo za poslovne zadatke

Planere srećemo u svakodnevnom životu. Verovali ili ne, beleženje porodičnih aktivnosti poput odlaska u nabavku, rasporeda dečijih treninga, premijere predstave koju čekate je dragoceno za vaše slobodno vreme.

Ovi mali organajzeri su i čuvari vašeg zdravlja, jer vam pomažu da pratite ishranu i vežbanje. Ujedno, predstavljaju podsetnike za redovne preglede kod lekara i zubara.

PlaneriRazličite vrste planera možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor