Ostale vesti

Kanap kao kancelarijski materijal

kanap Kairos Birooprema 1

Kanap predstavlja debelu, jaku nit koja je sastavljena od 2 ili više tanjih. One su uvijene specijalnom tehnikom koja se naziva reverzno umotavanje. Naime, kanap je izrađen od uvijenih niti. Pri čemu se one spajaju uplitanjem koje je suprotno od njihovog uvijanja. Na taj način se dobija karakteristični izgled kanapa. Ujedno, ovim načinom izrade omogućena je čvrstina i sprečeno razmotavanje.

Kanapi mogu biti od sintetičkih, ali i prirodnih niti, kao što su vuna, pamuk, konoplja, juta, pa i kokosova vlakna.

Zašto je kanap kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji otkriva vam Kairos Birooprema.

Kada je nastao kanap?

Kanap je poznat od davnina. Nažalost, arheološki ostaci ne pokazuju tačan period nastanka. Zbog čega se smatra da je prvi kanap napravljen u paleolitu, pre oko 60.000 godina. Dok su najraniji tragovi otkriveni u pećini Džudžuana u Gruziji, nalazištu Ohalo II u Izraelu i pećini Lasko u Francuskoj.

kanap Kairos Birooprema 2

U početku, ova „revolucionarna nit“, kako je istoričari nazivaju, služila je za izradu oružja. Odnosno, za pričvršćivanje vrhova i sečiva na strelama, kopljima i harpunima. Zatim je korišćena za pravljenje zamki, ribolovačkih i lovačkih mreža, kao i morskog pribora. Našla je primenu i u kućnim potrebama. Od kanapa su izrađivane torbe, ljuljaške za bebe, pa i tkanine i skloništa.

Prvi kanapi bili su od životinjske dlake i tetiva. Ubrzo, za njihovo pravljenje počeo je da se koristi biljni materijal, poput kora, semenje i vlakana pojedinih biljaka.

Vremenom, usavršavana je ručnu tehnika izrade kanapa. Usled toga su razvijeni i različiti uređaji koji bi olakšali i ubrzali proces proizvodnje.

Koje su prednosti upotrebe kanapa?

Kanap je napravljen od visokvalitenih materijala izvanredne linearne jačine, izvrsnog hvatanja i čvrstoće čvorova. Što garantuje trajnost. Zato ga možete koristiti više puta, jer će izdržati test vremena. Zapravo, kanap je dizajniran tako da bude otporan na različite uslove. Pojedine vrste, čak i na UV zračenje. Druge, pak, mogu da izdrže ekstremni pritisak do 350 lbs.

Ovaj materijal za kancelarije dolazi namotan u pravilno definisano klupko. Čime je obezbeđena laka upotreba. Sve što je potrebno da odredite dužinu koju želite i isečete makazama ili skalpelom.

Kanap ima i zaštitnu ulogu. Naime, vrste napravljene od prirodnih sastojaka su ekološki prihvatljive. One ne zagađaju prirodnu sredinu. Štaviše, njihovom razgradnjom nastaju hranjive tvari za zemlju.

Kanap je potrošni kancelarijski materijal široke upotrebe

Kanap srećemo u svim granama privrede. Najrasprostranjeniji je onaj napravljen od kudelje, tj. vlakana konoplje.

kanap Kairos Birooprema 3

Koristi se, pre svega, u poljoprivredi i vrtlarstvu za vezivanja voćaka i biljaka, u građevini, prehrambrenoj proizvodnji, zanatstvu, štamparijama… Dok je u kompanijama obavezni kancelarijski materijal za pakovanje paketa, tendera, pa i kutija sa dokumentacijom.

I u domaćinstvima ima različitu namenu – počev od kućnih radova, preko pakovanja poklona, pa do izrade dekorativnih predmeta.

Posebnu vrstu kanapa kao kancelarijskog materijala čini tzv. jemstvenik. Napravljen je od crvenih, plavih i belih niti koje asociraju na boju naše zastave. Koristi se za najbitnije poslovne knjige. Tačnije, za njihovo uvezivanje, pečaćenje i zaključivanje.

Veliki izbor različitih vrsta kanapa možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor