Ostale vesti

Krep papir kao kancelarijski materijal

Krep papir-Moja kancelarija

Krep papir je važan potrošni kancelarijski materijal.

Novogodišnja slavlja su za nama. Nakon mini odmora usledio je povratak u kancelarije, gde su nas sačekali nedovršeni projekti, ali i novi planovi. Da bismo ostvarili postavljene ciljeve nije dovoljna samo naša motivisanost. Veliki značaj ima i obavezni kancelarijski pribor. On omogućava efikasno obavljanje radnih zadataka. Samim tim, indirektno utiče na produktivnost radnika i uspeh poslovanja.

Krep papir 1- Moja kancelarija

Uz kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji, kao što je papir za štampanje i stoni pribor, treba uzeti u obzir i specifični. Naime, delatnosti kompanija su različite, pa i obezbeđivanje kancelarijskog materijala na početku nove, radne godine, treba da uvaži zahteve datog poslovanja. Upravo krep papir spada u tu grupu.

Šta je krep papir?

Prema definiciji, krep papir je „bezdrvni ili srednjefini papir sa mnoštvom sitnih nabora“. Zapravo, reč je o posebnoj vrsti salvetnog papira koji je premazan supstancom koja ima karakteristike kao lepak.

Ova vrsta papira proizvodi se od papirne smeše koja se postavlja na specijalno dizajniranu mašinu. Veliki cilindar na uređaju omogućava proces sušenja papira putem grejanja parom. Ujedno, cilindar vrši prskanje smeše kojim se postiže dimenzioniranje, te krep papir dobija karakterističnu teksturu, drugačiju od glatkog izgleda standarnog papira.

Sledeći korak jeste geometrijski precizno rezanje osušenog papira i stvarenje nabora kako bi se dobila krhka tekstura. Ovaj postupak je poznat kao „crêping“.

Krep papir 3-Moja kancelarija

Ko je izmislio ovaj tip papira?

Papirna konfekcija ima dugu istoriju postojanja. O tome svedoče i arheološka nalazišta iz perioda pre Nove ere. Ipak, svoju pravu formu papir duguje Ts’ai Lunu. Ovaj Kinez je razvio proces proizvodnje koji se zasnivao na upotrebi kora od drveća i bambusovog vlakna. Njegova tehnika je vrlo brzo nadograđena, te su bambusova vlakna zamenjena lanenim koja su doprinela većem kvalitetu papira.

Sa razvojem društva, razvijale su se i različite vrste papira. Tako se krajem 19. veka javila potreba za novim materijalom za pakovanje. Do tada su pripadnice lepšeg pola koristile delikatne tkanine, kao što je muslin, za pravljenje omota za poklone, ali i dekoracije u domu.

S obzirom da je ovaj fini materijal veoma skup, nije bila isplativa njegova svakodnevna upotreba, te je kompanija Avery Dennison početkom 20. veka stvorila posebni papir namenjen domaćoj upotrebi.

U početku, krep papir je korišćen kao do tada tkanine, pa odatle i njegov naziv – od francuske reči „crêpe“, što znači tkanine naborane teksture.

Krep papir nije samo kancelarijski materijal za pakovanje

Krep papir ima najširu primenu u pakovanju, pre svega, cveća, te je obavezni materijal u cvećarama, ali i bridal industriji.

Zbog specifičnih perfomansi upotrebljava se za pravljenje pinjata, veštačkog cveća i drugih dekorativnih ukrasa. Rado ga koriste umetnici u svojim delima, a đacima je sastavni deo školskog pribora.

Krep papir 2- Moja kancelarija

Takođe, ovaj tip papira našao je raznovrsnu namenu i u kućnim uslovima. Mnogim domaćicama služi za farbanje uskršnjih jaja, kao podloga za ukrasne kutije, pa i za privremeno bojenje kose.

Verovali ili ne, u bivšem Sovjetskom Savezu neobojeni krep papir je služio kao toalet papir. Dok danas još uvek predstavlja osnovu kostima za festival “Junkanoo” na Bahamima.

Krep papir različitih boja možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Ukoliko niste u mogućnosti da dođete do nas, nudimo vam posebnu povoljnost, a to je online prodaja kancelarijskog materijala.

Slični blogovi

Ostavite odgovor