Ostale vesti

Lineri kao kancelarijski materijal

Lineri

Lineri su obavezni kancelarijski pribor za pisanje.

Gotovo da ne postoji deo života koji nije obeležen razvojem tehnike i tehnologije. On je u velikoj meri uticao ne samo na naše navike i aktivnosti, već i na način poslovanja. Tako da su moderne kancelarije opremljene vrhunskim uređajima, Dok se komunikacija sa saradnicima, klijentima i zaposlenima obavlja putem pametnih telefona i interneta. Čak je i priprema materijala za sastanke, kao i arhiviranje dokumentacije digitalizovano.

Ipak, u savremenom dobu i dalje postoji najtraženiji potrošni kancelarijski materijal koji uspešno odoleva vremenu, pa se opravdano naziva vanvremenski. Upravo lineri spadaju u tu grupu.

Zašto su oni kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji otkriva vam u ovom blogu Kairos Birooprema.

Šta su lineri?

Lineri predstavljaju posebnu vrstu olovaka koje su dizajnirane za povlačenje finih linija jednake debljine.

Njihova preteča je postojala još pre otkrića hemijskih olovaka. Izgledom su podsećale na šestar – sa jednim ravnim i jednim savitljivim krakom na kome se nalazilo mastilo. Prilagođavanjem razmaka između njih omogućavano je povlačenje linija, ali ne i pisanje, pri čemu je bilo neophodno da se krak stalno umače u mastilo kako bi ostavljao jasni trag na papiru.

Lineri, kakve danas poznajemo, nastali su u drugoj polovini 20. veka. Za njihovu pojavu zaslužni su flomasteri. Odnosno, otkriće cevastog punjenja mastilom unutrašnjosti olovke na čijem dnu se nalazi fitilj od filca, pa je 1962. godine Japanac Yukio Horie predstavio novi oblik sa vlaknastim vrhom, koji je bio namenjen za iscrtavanje veoma tankih linija.

Lineri

U početku, našli su primenu u crtanju dijagrama i dizajna koji se danas izrađuju pomoću CAD softvera, da bi ubrzo počeli da ih koriste i umetnici, ilustratori i grafički dizajneri za crtanje i skiciranje, pa i fino pisanje.

Karakteristike linera

Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) propisala je veličinu „pera“ linera. Prema njoj postoje 4 osnovne grupe koje su obeležene i odgovarajućom bojom – 0,25 mm (bela), 0,35 mm (žuta), 0,5 mm (smeđa) i 0,7 mm (plava). Vremenom, razvile su se prelazne varijante između grupa, pa danas lineri dolaze sa opsegom od 0,03 mm do 2,0 mm.

Veličina u mm, koja je iskazana na olovci, pokazuje debljinu linije koju daje. S obzirom da važe za najstabilniji pribor za pisanje, varijacije u širini linije nisu primetne golim okom. Karakteriše ih trajno, vodootporno visokopigmentisano mastilo, koje je obično crne boje, mada postoje i vrste u drugim bojama.

Poput tehničke olovke, vrh sa mastilom je obavijen metalnim okvirom. Čime je omogućeno nesmetano povlačenje duž ivice lenjira ili nekog šablona.

Vrste linera

Lineri se dele u 2 glavne kategorije.

Klasični modeli sa čeličnim vrhom daju najpreciznije linije. Međutim, prilikom upotrebe moraju se dopunjavati mastilom. Iako su trajni, zahtevaju pažljivo održavanje. Ako se mastilo osuši u unutrašnjosti, čišćenje vrha biće veoma teško, a neretko i nemoguće. Da biste ponovo mogli da ih koristite moraćete da zamenite vrh. Ovaj trošak je približan ceni novog linera, pa nije isplativ.

Lineri za jednokratku upotrebu ne samo da su lakši za korišćenje, već su i povoljniji. Korišćenjem, mastilo se troši, pa nakon izvesnog perioda trebaće vam novi.

Veliki izbor linera različitih debljina svetski poznatih proizvođača možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

 

Ostavite odgovor