Ostale vesti, Vesti

Saveti za izbor mašina za koričenje

Mašina za koričenje

Mašina za koričenje postala je kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

Priprema materijala za sastanke, seminare i konferencije, često, prati obimna dokumentacija. Iako poslovne fascikle i registratori služe za njeno čuvanje u kancelarijama, na ovim događajima koričenju se daje prednost. Razlog leži u činjenici da omogućava bolju preglednost informacija. Ujedno, garantuje da se neki važan dokument neće zagubiti.

Zapravo, potreba za koričenjem postojala je još pre nego što je razvijen kancelarijski materijal za seminare, konferencije i sastanke. Tokom 1. veka verski kodeksi zapisani na ovčijoj koži počeli su da se pojavljuju u uvezanim sveskama. Što je označilo početak knjigoveškog pristupa koji se i danas koristi.

Sledećih 1.400 godina umetnošću uvezivanja knjiga bavili su se prevashodno monasi, da bi u drugoj polovini 19. veka industrijska revolucija podstakla i proces koričenja. David McConnell Smyth je patentirao jednu od prvih mašina za uvezivanje knjiga. Tokom naredne 3 decenije, nastavio je sa njenim razvojem usavršavajući lepljenje, obrezivanje i pravljenje tvrdih korica.

Danas na tržištu postoje različiti aparati i materijal za koričenje, pa vam Kairos Birooprema daje savete kako da izaberete pravi za svoje poslovanje.

Vrste mašina za koričenje

Pre nego što krenete u razgledanje mašina za koričenje morate znati da postoje 3 vrste mekog koričenja. Samim tim, način koričenja utiče na izbor ovog kancelarijskog materijala.

Povezivanje plastičnom spiralom je najrasprostranjenije, razvijeno je 60-ih godina u Americi. Zahvaljujući niskoj ceni vrlo brzo se proširilo širom sveta, potisnuvši u drugi plan tradicionalno žičano povezivanje. S obzirom da je u pitanju jeftino koričenje, nakon izvesnog vremena papiri mogu da počnu da ispadaju, odnosno spirala usled dugog korišćenja slabi, te povez popušta. Zbog toga je ovaj vid koričenja preporučljiv za brošure i materijale koji nisu namenjeni za trajnu upotrebu.

Žičane spirale obezbeđuju trajnije povezivanje. Njome je omogućeno spajanje do 120 strana, kao posebna prednosti ističe se da se materijal može sasvim otvoriti tako da se listovi okrenu za 360 stepeni, bez rizika da spoj oslabi vremenom, pa se, obično, koristi za koričenja tehničke dokumentacije.

Mašina za koričenje

Klik spirala daje atraktivno i sigurano koričenje najviše 95 strana. Za razliku od prve 2 vrste ovu spiralu korisnici sami mogu da otvore ukoliko žele da dodaju listove.

Koja vam je mašina za koričenje potrebna?

Nabavka kancelarijskog materijala, uključujući i mašina za koričenje, određena je, pre svega, budžetom. Ipak, pri izboru morate voditi računa i o perfomansama, jer one direktno utiču na produktivnost poslovanja.

Zato je veoma važno da razmislite za koju namenu vam treba aparat za koričenje, zatim koliko ćete ga često koristiti. Ukoliko vam treba za povremenu upotrebu u kancelariji dovoljne su mašine manjeg kapaciteta, tj. one koje buše do 15 listova i povezuju ne više od 150.

U slučaju da se vaše poslovanje odvija na brojnim seminarima i konferacijama povezivanje dokumenata je često, pa je neophodna jača mašina za koričenje koja može da buši do 20 strana odjednom i povezuje 300 listova. Takođe, poželjno je da bude električnog tipa kako biste ne samo ubrzali posao, već i eliminisali zamaranje radnika.

Veliki izbor mašina za koričenje vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

 

 

Ostavite odgovor