Vesti

Produžni kablovi – Kako izabrati odgovarajući?

Produzni kablovi

Produžni kablovi predstavljaju materijal neophodan svakoj kancelariji.

Moderno doba obeleženo je stalnim razvojem tehnike i tehnologije. Svakog dana brojni uređaji olakšavaju nam poslovne zadatke. Kompjuteri, fax mašine, fotokopir aparati, uništivači dokumenta, samo su neki od njih.

Međutim, za njihovu upotrebu potrebna je električna energija, pa se javlja problem nedostatka utičnica u kancelariji. Gotovo je nemoguće obezbediti za svaki uređaj zasebni izvor struje, naročito kada radni prostor deli više radnika.

Srećom, tu su produžni kablovi koji nude jednostavno rešenje. U pitanju je specijalna vrsta fleksibilnog električnog kabla sa utikačem na jednom kraju i jednom ili više utičnica na drugom kraju.

Produžni kablovi ne samo da obezbeđuju da uređaji u kancelariji nesmetano rade, već pružaju pomoć i u slučaju prekratkog priključenog kabla, što je naročito značajno za projektor i projektorsko platno koji se često koriste u velikim salama za sastanke i seminare.

Kada su nastali produžni kablovi?

Iako je produžni kabl relativno nov materijal za kancelarije preteča je nastala još u 19. veku. U početku, samo je mali broj uređaja u domovima i poslovnim prostorima za svoj rad koristio struju, ali su ljudi vrlo brzo uvideli da postoji problem postavljanja u odnosu na izvor električne energije.

Produzni kablovi

Ovaj problem rešio je pronalazač i inženjer elektrotehnike S.W. Atherton 1904. godine, izumevši prvi produžni kabl. Karakteristični dizajn zadržan je do današanjih dana, pri čemu kabl nosi SOOW oznaku. Ona ukazuje da je kabl servisni (S), otporan iznutra i spolja na ulje (OO), kao i na vremenske prilike i vodu (W). Što znači da se može koristiti i van poslovnog prostora.

Kako izabrati odgovarajući produžni kabl?

Produžni kablovi dolaze u raznim bojama, dužinama, debljinama i kapacitetima. Zato je veoma važno da pre nego što se zaputite u nabavku odredite ne samo potrebnu dužinu, već i amperažu i snagu.

Obe vrednosti određene su meračem žice, tj. prečnikom. Obično su dostupni produžni kablovi od 10, 12, 14, 16 i 18 tako da što je manji broj merača, žica u kablu je deblja. Za sijalice i jednostavne uređaje, poput televizora, kompjutera i druge elektronike, dovoljan je osnovni produžni kabl koji koristi žicu od 16 merača. On je, ujedno, i najupotrebljavaniji kako u poslovnim prostorijama, tako i u domovima.

Druga važna karakteristika jeste dužina kabla koja utiče na pad napona. U dužim modelima, otpor električne struje je veći, pa postoji rizik od pregrevanja posebno u toku rada većih mašina. Da biste ovo izbegli stručnjaci savetuju da izaberete najkraću potrebnu dužinu sa određenim meračem.

Multip produžni kablovi

Baš kao što im naziv kaže, multip produžni kablovi omogućavaju rad više uređaja odjednom. Struja ravnomerno teče do svakog izvora na kablu, pa nema opasnosti da će paljenje drugog uređaja, ometati rad prvog koji je uključen u utičnicu kabla.

Pored standardnih, postoje i modeli sa prekidačem. Pritiskom na prekidač automatski se isključuju svi uređaji koji su povezani kablom sa strujom. Na taj način je obezbeđena dodatna sigurnost ljudi.

Produzni kablovi

Multip produžni kablovi imaju i estetsku ulogu. Umesto da bušite zidove kako biste sproveli nove utičnice sve što treba da uradite jeste da kupite odgovarajući kabli za svoju kancelariju.

Različite modele multip produžnih kablova možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor