Vesti

MicroSD kartice

MicroSD kartice

MicroSD kartice predstavljaju specijalnu vrstu memorijskih kartica koje služe za čuvanje podataka na pametnim uređajima.

Baš kao što se USB flash memorija može koristiti više puta, tako se i podaci na ovoj kartici mogu iznova čuvati i brisati. Za razliku od hard diskova ne sadrže pokretne delove, pa su otpornije na udarce i druga oštećenja.

MicroSD kartice su moderan i visoko kvalitetan kancelarijski materijal. Pojavile su se na tržištu početkom 21. veka. Uvidevši da su tadašnje memorijske kartice prevelike za nove mobilne telefone direktor za tehnologiju kompanije SanDisk i tehnički direktor Motorole došli su na ideju da stvore mikro verziju. Upravo zbog toga je i Motorola E398 prvi telefon koji je koristio ovu karticu.

MicroSD kartice

Prvobitno su nazvane T-Flash. Međutim, neposredno pre lansiranja T-Mobile je SanDisku poslao pismo u kojem se navodi da je on vlasnik zaštitnog znaka “T-“, pa su nove memorijske kartice nazvane TransFlash. Kasnije su preimenovane u microSD.

Nekada su postojale samo kartice jednog brenda i u kapacitetima od 32, 64 i 128 MB, dok danas su na tržištu dostupni ne samo različiti modeli, već i različitih proizvođača.

Da bi vam olakšala kupovinu Kairos Birooprema vam otkriva na šta treba da obratite pažnju pri izboru.

Kapacitet microSD kartice

Zavisno od kapaciteta microSD kartice mogu biti SDHC i SDXC. SDHC kartice imaju kapacitet od 4 GB do 32 GB. SDXC su većeg kapaciteta, te se kreću i do 2 TB (2.000 GB).

Gotovo svi savremeni uređaji podržavaju modele manjih kapaciteta, ali ako odlučite da vam je potrebno više skladištenog prostora obavezno pre kupovine proverite da li u datom uređaju možete da stavite SDXC karticu.

Brzina microSD kartica

Druga važna karakteristika jeste brzina. Ona predstavlja brzinu upisa, odnosno čitanja podataka sa kartice i meri se u MB/s (megabajti u sekundi). Na osnovu brzine microSD kartice se dele u 6 klasa.

Najmanju brzinu ima klasa 2 i iznosi 2 MB/s, te je pogodna za SD video snimanje. Klasa 4 ima brzinu 4 MB/s i može se koristiti za HD video snimanje uključujući i Full HD rezoluciju. Iste mogućnosti ima i klasa 6, ali dolazi sa brzinom od 6 MB/s. Brzina 10 MB/s klase 10 je pogodna ne samo za Full HD video snimanje već i za uzastopno snimanje HD fotragrafija.

Posebnu grupu čine UHS (Ultra High Speed) klase. UHS-1 klasa dolazi sa brzinom 10MB/s, ali omogućava snimanje live videa i 1080p video zapisa. Najvišu brzinu od 30MB/s imaju kartice UHS-3 klase sa kojima možete ne samo da snimate live, već i 4K video zapise. Ovo je posebno značajno za nove mobilne telefone čiji sistem kamera ima ovu opciju.

MicroSD kartice

MicroSD kartice imaju i oznaku V koja se odnosi na video klasu, a definiše brzinu upisa kod modernih digitalnih aparata. Postoje V6, V10, V30, V60 i V90 klase, pri čemu je V6 najmanje, a V90 najveće brzine od 90MB/s.

Sve navedene oznake su jasno ispisane na svakoj kartici, pa ćete vrlo lako moći da izaberete onu koja vam je potrebna. Ipak, imajte u vidu da microSD kartice nisu namenjene za trajno čuvanje. Stručnjaci savetuju da povremeno sve važne podatke prebacite na kompjuter ili eksterni hard disk.

MicroSD kartice različitih performansi, kao i čitač kartica možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete iskoristite povoljnosti koju nudimo, a to su online poručivanje kancelarijskog materijala i dostava u najkraćem roku.

Slični blogovi

Ostavite odgovor