Vesti

USB hub – Neophodan svakoj kancelariji!

USB hub

USB hub je kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

Savremeno doba karakteriše veliki razvoj tehnike. Gotovo da ne postoji osoba koja u svom privatnom i poslovnom životu svakodnevno ne koristi mobilni telefon i računar. Ne samo da nam olakšavaju komunikaciju sa ljudima i obavljanje zadataka, već, putem interneta, predstavljaju značajan izvor infomarmacija.

Mnogi od ovih uređaja koji ispunjavaju kancelariju često treba povezati sa laptopom. Međutim, većina laptova dolazi samo sa 2 USB porta. Njih obično zauzimaju USB model tastature i miša, te se javlja problem nedostatka USB portova za druge eksterne komponente, kao što su eksterni hard diskovi, USB flash memorija, štampači, pa i telefoni.

Srećom, postoji USB hub koja vam omogućava da u svakom trenutku imate povezane sve potrebne uređaje tako da nema zastoja u radu. Zbog toga možemo slobodno da kažemo da je ovo kancelarijski materijal koji povećava produktivnost.

Šta je USB hub?

USB hub je uređaj koji ima zadatak da “proširi” jedan USB priključak u nekoliko. Radi na istom principu kao USB izlaz na računaru. Što znači da se zasniva na USB portu, tj. industrijskom standardnom interfejsu (Universal Serial Bus) za digitalne komunikacije na kratke udaljenosti.

USB hub

Povezivanje je vrlo jednostavno. Sve što je potrebno jeste da kabl USB huba uključite u laptop, a da na njegove portove “zakačite” kablove uređaja koje želite da povežete sa računarom.

USB hub je dostupan u različitim vrstama

Na osnovu brzine USB habovi se dele u 3 osnovne grupe.

USB 1.1 obezbeđuje brzinu prenosa do 12 Mb/s. S obzirom da je ovo najstariji standard retki su uređaji koji rade na njemu.

USB 2.0 donosi brzinu do 60 Mb/s. I ovaj standard polako zastareva, te ga možemo naći na tastaturama, miševima i fleš memorijama slabijih performansi.

USB 3.0 sa brzinom do 625 Mb/s je trenutno glavni standard. Većina novijih računara ima upravo ovaj standard. Imajte u vidu da USB hub 2.0 možete koristiti za povezivanje uređaja sa USB 3.0 portovima, ali nećete imati brzinu koja dogovara trećoj generaciji.

Prema tipu USB konektora postoji 5 grupa.

Tip A ima kvadratni oblik. U današnje vreme koriste ga samo pojedine žičane tastature i miševi.

Tip B poseduje konektor pravougaonog oblika, a služi za povezivanje štampača, konzola i drugih uređaja.

Mini-USB su veoma retki. Mogu se naći jedino na nekim starim modelima kamera i MP3 plejera. Njih je zamenio Micro-USB koji koriste mobilni i prenosivi uređaji. Mada najnoviji pametni telefoni sve više prelaze na najnoviju vrstu konektira – tip C.

Prednosti upotrebe USB huba

Osim povezivanja više uređaja za rad na računaru, USB hub se može koristiti i za istovremeno punjenje više uređaja, što je posebno značajno poslovnim ljudima koji imaju više mobilnih telefona i tableta. U ovom slučaju se USB hub povezuje na računar da bi koristio njegovu energiju za punjenje.

USB hub

USB hub ima važnu ulogu i kod prenosa većih količina podataka između različitih uređaja. Pravljenje rezervnih kopija fotografija, upotreba mobilnih podataka na računaru, preuzimanje slika sa fotoaprata i otpremanje muzike na iPad možete obaviti odjednom. Time je znatno ubrzan proces rada, što je dodatni razlog da USB hub nabavite i za kućnu upotrebu.

Različite USB hubove, kao i drugu opremu za računare, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor