Vesti

Eksterni hard diskovi

Eksterni hard diskovi

Eksterni hard diskovi predstavljaju elektronsko-mehanički uređaje koji su, u tehnološkom smislu, identični sa internim verzijama, ali se razlikuju u mogućnosti prenošenja.

Preteča hard diskova koje danas koriste računari pojavila se 1956. godine. Kako su bili većih dimenzija nisu mogli da se ugrade u računaraske jedinice, te možemo slobodno da kažemo da su ovi spoljni uređaji doveli do razvoja eksternih modela.

Eksterni hard diskovi

Ipak, za to je moralo da prođu 4 decenije. Originalni koncept Reynolda Johnsona, inženjera IMB kompanije, 1994. je usavršen, dobiviši USB tehnologiju koja je bila osnova za razvoj USB Flash memorija. Korak dalje dogodio se početkom 21. veka kada se pojavio prenosni čvrsti disk koji je odražavao veličinu internog modela.

Zašto su eksterni hard diskovi kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji otkriva vam Kairos Birooprema.

Eksterni hard diskovi odličan su dodatak vašim svakodnevnim aktivnostima

Iako su laptopovi i desktop računari iz godine u godinu napredniji, čuvanje podataka samo na njima nije sigurno. Nažalost, nije redak slučaj da dođe do oštećenja ili neželjenog brisanja fajlova u vašem računaru. Razlozi za to su najčešće kvar internog hard diska, “pad” operativnog sistema, pojava virusa, ali i faktori spoljašnje prirode, kao što su udarci, požar, pa i krađa.

Ukoliko ne postoji rezervna kopija svi važni podaci biće zauvek izgubljeni. Iako mnogi koriste prednosti Cloud-a za backup-ovanje, nemojte da zaboravite da ni internet nije u potpunosti zaštićen. Zbog toga je preporučljivo da sve važne podatke sačuvate na eksternom hard disku.

Eksterni hard diskovi su odlično rešenje i za oslobađanje prostora ne samo internog diska računara, već i mobilnog telefona. Gotovo da nema dana kada u internu memoriju svog smartphone-a ne sačuvamo neki novi podatak, bilo da je to napravljena fotografija, snimljen video ili download-ovan sadržaj sa interneta. S obzirom da je memorija telefona ograničenog kapaciteta, spoljašnji hard disk je postao njegov obavezni deo, baš kao i eksterna baterija.

Prenosni hard diskovi spadaju i u kancelarijski materijal za sastanke, seminare i konferencije. Malih dimenzija, a velikog skladištenog prostora omogućavaju da na njih prebacite svu dokumentaciju koja vam je potrebna.

Odlična su zamena i za DVD uređaje u kućnoj upotrebi. Novi televizori imaju USB priključak, preko kog možete direktno sa hard diska da pustite film ili seriju. Kvalitet snimka se na ovaj način ne gubi.

Kako izabrati eksterni hard disk?

Na tržištu postoji veliki broj eksternih hard diskova različitih proizvođača i specifikacija, pa pri kupovini morate da obratite pažnju na određene parametre.

Eksterni hard diskovi

Osim kapaciteta, važna karakteristika je brzina prenosa podataka. Ona zavisi od konektora, tj. USB interfejsa. Najnoviji, ujedno i najbrži, su USB 3.2 Gen 2×2 i USB 3.2 Gen 1×2, koji obezbeđuju brzinu prenosa i do 20 GB/s. USB 2.0 sa brzinom od 480 MB/s je odavno prevaziđen standard.

Nivo zaštite je još jedna bitna osobina prilikom izbora. Postoje modeli koji su otporni na udarce, kao i oni koji imaju opciju zaključavanja, čime pružaju dodatnu zaštitu podataka.

Različite eksterne hard diskove, tastature, miševe i drugu opremu za računare možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor