Blog

Korektor za papir

Korektor za papir

Korektor za papir je kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

  1. vek označava kraj jedne i početak nove tehnološke ere. Ne samo da su nastale promene u životnim navikama, već i u poslovanju. Počev od ugovaranja sastanaka, kontakta sa klijentima, pa i komunikacije sa zaposlenima – radni dan u velikoj meri prate kompjuteri, internet i mobilni telefoni.

Bez obzira na visok stepen digitalizacije, klasični kancelarijski materijal i dalje igra važnu ulogu. Zapisivanje podaka na papiru umesto u telefonu u pojedinim situacijama ima prednost, kancelarijski materijal za sastanke dolazi obavezno odštampan, dok se važna dokumentacija arhivira ne samo u elektronskoj formi, već i fizički.

Kako je nemoguće izbeći greške pri pisanju, uz pribor za pisanje i papir za štampanje, važan deo čini i korektor. U pitanju je bela tečnost koja se nanosi na papir da bi se prikrile greške u tekstu. Nakon sušenja moguće je napisati tačan podatak.

Kada je nastao korektor za papir?

Korektor ili belilo, kako se još naziva, je kancelarijski materijal novijeg datuma. Pojavio se na tržištu sredinom 20. veka. Naime, Bette Nesmith Graham je radila kao sekretarica u teksaškoj banci, te je godinama pokušavala da pronađe način kako da otkloni greške u pisanju i kucanju. Odnosno, kako da izbegne da čitav list kuca iznova.

Uoči Božića 1958. godine, posmatrajući slikare koji su ukrašavali bojom izloge, došla je na ideju da osnovnu temperu izmeša kuhinjskim blenderom. Dobijenu tečnost nazvala je „Mistake Out“ i poklonila je kolegama. Vrlo brzo je, zajedno sa sinom Michaelom, u svojoj garaži započela širu proizvodnju belila upakovanog u bočice koje su nosile ime brenda.

Do 1968. godine korektor za papir, koji je tada preimenovan u „Liquid Paper“, dobio je komercijalnu upotrebu. Bette je smatrala da je pravi trenutak da svoj izum proda i ponudila ga je IBM kompaniji. Kada su je oni odbili, 1979. godine licencu je otkupila Gillette Corporation za 47,5 miliona dolara.

Korektor za papir dolazi u različitim oblicima

Klasični korektor za papir je u tečnom obliku. Dolazi u maloj bočici na čijem poklopcu se nalazi četkica.

Korektor za papir

Korišćenje je veoma jednostavno. Sve što treba da učinite jeste da protresete bočicu i da nakon otvaranja četkicom pređete po pogrešno napisanoj reči. Danas se ovaj vrsta smatra zastarelom. Zamenila ga je moderna forma u vidu olovke.

Pored tečnog, postoji i suvo belilo koje je dostupno u traci širine 4 do 6 mm. Upakovano je u providno plastično kućište čime je omogućena kontrola nivoa sadržaja prilikom upotrebe.

Koji korektor za papir izabrati?

Klasično belilo u bočici je najpovoljnije. Sa njim niste ograničeni u radu, jer prekriva kako male, tako i velike greške. Međutim, pri upotrebi treba biti pažljiv. U protivnom mogu da ostanu mrlje, pa i da se prelije na list koji se nalazi ispod.

Korektor roler je tanak i precizan i idealan za precizno ispravljanje pojediničanih simbola, ali ne i celih reči.

Korektor za papir

Kod korektora u traci nema potrebe da čekate da se osuši, već odmah nakon nanošenja možete da pišete preko njega. Na taj način se čitav posao ubrzava, te ne čudi što ova vrsta spada u najtraženiji potrošni kancelarijski materijal.

Korektore za papir različitih modela možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

 

 

Slični blogovi

Ostavite odgovor