Blog

Papir za štampanje – Kako odabrati pravi?

Papir za štampanje

Papir za štampanje je najtraženiji potrošni kancelarijski materijal.

Veliki razvoj digitalizacije u mnogome je promenio način poslovanja. Tako za odlaganje dokumentacije prednost imaju računari umesto klasičnog arhiviranja, internet je postao izvor svih infomacija, a mobilni telefoni nezamenjivi uređaj zaposlenih.

Ipak i danas postoji kancelarijski materijal koji nosi epitet vanvremenski, a bez kog ne možemo da zamislimo radni dan. Upravo toj grupi pripadaju papir za kancelarije. Počev od zapisivanja ideja, štampanja projekata, pa do čuvanja važnih dokumenata u fizičkoj formi – papiri su glavni deo svake kancelarije.

Kako na tržištu postoje različite vrste papira, izbor pravog ne samo da je neophodan za nesmetano obavljanje posla, već je od suštinskog značaja za održavanje vašeg štampača. Imajući ovo u vidu Kairos Birooprema vam daje savete kako da izaberete papir za štampanje.

Veličina papira

Najbolje je da izaberete papir koji će najbolje odgovarati dimenzijama dokumenta ili slike koju planirate da odštampate. Previše „belog prostora“ ili praznog prostora oko odštampanog dela ili iskrivljena dimenzija dokumenta, nikako nije poželjna. Ukoliko planirani zadatak za štampanje ima čudne dimenzije koje ne odgovaraju veličinama papira koje su trenutno dostupne, možda ćete morati da promenite dimenzije dokumenta ili ćete možda morati da nabavite posebno isečeni papir u lokalnoj štampariji.

Papir za štampanjePapir za štmapanje najčešće dolazi sa oznakom A. Pri čemu je A1 najveća, a A10 najmanja veličina papira. Među njima najrasprostranjeniji je A4 papir, koji je dimenzija 210 mm x 297 mm. Dostupan je u mnogo različitih težina i sa nekoliko različitih premaza, što znači da je pogodan za bilo koji posao štampanja. Na njemu se štampaju materijali za sastanke, važni mailovi, rešenja i mnoga druga dokumenta.

Pored oznake A, papir za štampanje može imati C oznaku. Koristi se isključivo za koverte, a veličine variraju od C1 do C10 i uglavnom odgovaraju njihovim sličnim veličinama u A opsegu papira tako da omogućavaju da sličan list veličine A stane unutar koverte.

Težina papira

Težina papira je druga važna karakteristika na koju morate da obratite pažnju prilikom izbora. Meri se u gramima po kvadratnom metru (GSM) i predstavlja merenje debljine ili gustine papira, te je direktno povezano sa kvalitetom medija. Što znači da što je veća GSM vrednost papira, to je deblji. Samim tim i izdržljiviji.

Standarni mat beli papir za štampanje teži 80GSM. On je pogodan za većinu poslova štampanja u kancelarijama. Ukoliko vam je potreban jači efekat, kao i veća trajnost dokumenta, izaberite vrste koje se kreću od 130 do 170GSM.

Boja papira

Iako se u najvećoj meri koristi beli papir za štampanje, morate znati da postoje nekoliko nijansi bele. Nijansa opisuje ton vašeg papira tako da će razlike u tonovima učiniti da vaši beli papiri izgledaju toplije ili hladnije u zavisnosti od balansa crvene i plave svetlosti koju reflektuju.

Boja koju većina ljudi povezuje sa belim papirom je prava bela, što je svetlo uravnotežen neutralni beli ton. Što je papir svetliji, to će biti čitljiviji i veći kontrast će imati vaši odštampani delovi. Na drugom kraju spektra su krem bele nijanse koje reflektuju topliju svetlost za mekšu nijansu.

Papir za štampanjePapir za štampanje možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Ovde vas čekaju i druge vrste, kao što su papir za plotere, paus papir, hamer, krep papir

 

Slični blogovi

Ostavite odgovor