Ostale vesti

Drvene olovke kako kancelarijski materijal

Drvene olovke

Drvene olovke su najstariji kancelarijski materijal. Nastale su još u 16. veku u Engleskoj, zapravo otkriće grafita podstaklo je bračni par Simonio i Lyndianu Bernacotti da stvori pribor za pisanje koji će omogućavati lakšu upotrebu, pa su mekani grafit obavili korom smreke kako bi sprečili lomljenje i nepotrebno trošenje.

Iako su dobijene olovke bile velike i teške Bernacotti se nisu obeshrabrili. Već su usavršili tehniku oblaganja grafita, tako da su umesto smreke počeli da koriste drvo. Naime, specijalnom tehnikom postavljali su grafit na jednu drvenu površinu, koju su, zatim, lepljenjem spajali sa drugom, adekvatnom, polovinom, pa odatle i naziv grafitne olovke. Upravo je njihov proces izdubljivanja ostao osnova za pravljenje današnjih olovaka.

Drvene olovke

Ipak, savremena verzija delo je Nicolas-Jacquesa Conta. Ovaj francuski slikar i vojni oficir je 1795. godine otkrio metodu mešanja grafita u prahu sa glinom. Zahvaljujući tome omogućeno je da olovka ostavlja jasni trag na papiru.

Danas, drvene olovke dolaze u različitim vrstama, zato vam Kairos Birooprema otkriva kako da izaberete onu koja vama odgovara.

Šta označavaju oznake na drvenim olovkama?

Sigurno ste primetili da drvene olovke “nose” kombinaciju određenih slovnih i brojnih simbola. Brojevi se kreću od 0 do 9 i označavaju jačinu traga. Dok slova B, H i F stepen tvrdoće. Odnosno, B (blackness) ukazuje da olovka piše tamnije linije jer je meka. Slovo H (hardness) označava teže pisanje, pa su njime obeležene tvrde olovke, dok je F skraćenica od Fine Point, podrazumevajući finiji trag na papiru.

Različita tvrdoća zavisi od odnosa gline i grafita u smesi. Što je više gline olovka će biti tvrđa i svetlija, u suprotnom, veći procenat grafita daje tamniju i mekšu olovku.

Posebnu vrstu čine HB drvene olovke. One predstavljaju svojevrsni prelaz u tvrdoći, zbog čega ih mnogi smatraju neutralnim.

Namena drvenih olovaka

Meke olovke ostavljaju intenzivni trag. Najčešće se koriste u slikarstvu za izradu crteža i skica. S obzirom da se lako razmazuju prlikom unjihove upotrebe treba biti pažljiv kako ne biste dlanom, nehotice, prevukli preko rada i uništili ga. Ova vrsta se brže troši, pa ćete morati kraj sebe uvek da imate i rezač za olovke. Samim tim je i rok trajanja znatno kraći.

Drvene olovke

Za razliku od njih, tvrdi modeli nemaju mogućnost senčenja, pa su odlične za fine, precizne linije prilikom tehničkog crtanja. Mada se koriste i u slikarstvu za skiciranje kompozicije u akvarelu i drugim tehnikama, omogućavajući dobro prijanjanje boje. Ove olovke imaju dugi vek upotrebe, jer ne zahtevaju često oštrenje.

HB olovke su multifunkcionalne. Obično se koriste za pisanje, pa su i najrasprostranjenije.

Najbolje drvene olovke

Na tržištu postoje brojni proizvođači drvenih olovaka. Među njima se posebno izdvajaju Staedtler i Stabilo. Odlikuje ih vrhunska izdržljivost, širok spektar tvrdoće, kao i visokokvalitetno drvo kojim je srce obavijeno, na taj način zagarantovana je postojanost u radu i trajnost traga.

Kancelarijski material neophodan svakoj kancelariji, uključujući i drvene olovke, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Ostavite odgovor