Ostale vesti

Kako odabrati markere za kancelariju?

Kako odabrati markere za kancelariju ema

Kako odabrati markere za kancelariju? Pitanje koje mnogi poslovni ljudi postavljaju prilikom nabavke kancelarijskog materijala.

U odnosu na hemijske i drvene olovke markeri su pribor za pisanje novijeg datuma. Ipak, to ne znači da su proizvod modernog doba. Nastali su 1910. godine kada je Lee Newman cilindričnu „olovku“ ispunio mastilom. Dve decenije kasnije Benjamin Paskach je kreirao svoju verziju – „fountain paintbrush“. Ovaj marker je imao izgled četkice, pa odatle i njegov naziv.

Međutim, tek 50-ih godina Sidney Rosenthal je osmislio moderni oblik, koji se sastojao od staklene bočice sa mastilom i fitiljem od filca. Na osnovu njega, Yukio Horie je ubrzo dizjanirao marker kakav danas poznajemo.

S obzirom na široku upotrebu Kairos Birooprema vam daje odgovor na pitanje: „kako odabrati markere za kancelariju”.

Kako odabrati markere za kancelariju prema nameni?

Prema nameni markeri se dele na trajne i nepermanentne.

Flomasteri 3 - Kairos Birooprema

Mastilo trajnih markera se lako vezuje za površinu, pri čemu je to vezivanje trajno, tj. ne mogu se obrisati. Namenjeni su, pre svega, za pisanje na papiru, mada se zbog svoje teskture mogu koristiti i na drugim površinama, kao što je staklo, drvo, plastika, metal, kamen…

Posebnu grupu trajnih čine tzv. signir markeri. Dolaze u jarkim neonskim bojama mastila tako da ostavljaju transparentni trag, pa se koriste za naglašavanje reči ili delova teksta.

Nepermanentni su markeri za belu tablu. Karakteriše ih mastilo koje se lako može obrisati suvom ili vlažnom krpom i sunđerom, zavisno od vrste. S obzirom da se bela magnetna tabla danas koristi kako u školama, tako i u kancelarijama ovi marker su postali najtraženiji potrošni kancelarijski materijal.

Kako odabrati markere za kancelariju prema vrhu?

Na tržištu postoje markeri sa različitom oblikom vrha, pa pri kupovini morate znati kakav vam je oblik potreban.

Kosi široki vrh ima veliku upotrebu. Zahvaljujući dizajnu moguće je koristiti različite ivice za različite namene. Široka strana je idealna za deblje linije, a šiljasta za fino pisanje.

Kako odabrati markere za kancelariju

Brush markeri imaju zaobljeni vrh koji podseća na četkicu, a omogućava povlačenje linija različite debljine. Zbog toga su, upravo, oni najčešće u upotrebi.

Markeri sa okruglim vrhom, tzv. bullet, se sreću u kancelarijama za pisanje, dok ih umetnici izbegavaju, jer nisu dovoljno precizni za iscrtavanje, niti mogu poslužiti za bojenje površine.

Markeri sa tankim vrhom se koriste za sitne detalje, pružaju neverovatnu preciznost u radu, te ih koriste grafičari, crtači, dizajneri, arhitekte…

Markeri na bazi vode ili na bazi alkohola?

Kada razmatrate pitanje: “kako odabrati markere za kancelariju” nemojte da zaboravite još jednu podelu, a to je prema sastavu mastila.

Markeri na bazi alkohola dolaze u širokom spektru boja. Ostavljaju intenzivni, trajni trag koji ne bledi te su pravi izbor za zaposlene. Pojedine vrste se mogu dopunjavati.

Za razliku od njih, markeri na vodenoj osnovi imaju manji izbor boja. Kako njihov trag vremenom bledi, stručnjaci savetuju da ih ne upotrebljavate za zapisivanje važnih informacija. Ipak, cena im je znatno niža, pa spadaju u ekonomičan kancelarijski pribor.

Veliki izbor markera različitih vrsta i boja možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Potražite na sajtu mojakancelarija.com model koji je vama potreban.

Slični blogovi

Ostavite odgovor