Blog

Kako čuvati olovke u kancelariji?

Kako čuvati olovke u kancelariji

Kako čuvati olovke u kancelariji? Pitanje koje često postavljaju poslovni ljudi.

U modernom dobu radni dan ne možemo da zamislimo bez upotrebe kompjutera, interneta i mobilnih telefona. Oni nam u mnogome olakšavaju posao, čineći da mnoge zadatke obavimo brže i efikasnije. Ujedno, omogućavaju lakšu komunikaciju sa saradnicima i bolji pristup podacima.

Iako je poslovanje velikim delom digitalizovano klasičan kancelarijski materijal i dalje ima važnu ulogu. Naročito pribor za pisanje, koji čini njegov nezamenjivi deo.

Bez obzira da li radite u kancelariji, na terenu ili u nekoj uslužnoj delatnosti – način na koji čuvate olovke može značajno da utiče na njihovu dugovečnost i performanse.

Imajući ovo u vidu Kairos Birooprema vam otkriva kako čuvati olovke u kancelariji da bi uvek bile spremne za vaše radne obaveze.

Važnost čuvanja olovka na hladnom, suvom mestu

Okruženje u kome čuvate svoje olovke za kancelariju može u velikoj meri uticati na njihov učinak. Naime, preterana toplota može da smanji perfomanse mastila vaše olovke. Zbog toga je izbegavanje izlaganja direktnim sunčevim zracima, grejnim telima i drugim izvorima toplote prvi odgovor na pitanje kako čuvati olovke u kancelariji.

Kako čuvati olovke u kancelarijiMastila na bazi tečnosti, poput onih u nalivperima ili gel olovkama, pri prekomernoj toploti postaju suva ili previše tečna. Posledica toga jeste nemogućnost pisanja.

Za olovke sa debljim mastilom, kao što su hemijske olovke, toplota može uticati na viskozitet, čineći mastilo manje pouzdanim.

Vlaga, takođe, ima negativan uticaj na olovke. Posebno na modele sa metalnim elementima. Visoka vlažnost može izazvati rđu ili koroziju na njima. S obzirom da metalne olovke često spadaju u grupu luksuznog pribora za pisanje, sigurno ne želite da njihova lepota bude narušena.

Uloga gravitacije u čuvanju olovaka

Kada razmatrate kako čuvati olovke u kancelariji morate uzeti u obzir i gravitaciju. Ona utiče na to kako se mastilo kreće unutar olovke.

Hemijske olovke i roler pen treba čuvati sa vrhom nadole. Zašto? Time osiguravate da mastilo ostane blizu vrha. Samim tim sprečićete pojavu suvog traga pri početku pisanja, tako da će vaša olovka odmah biti spremna za upotrebu.

Za razliku od hemijskih i roler olovaka, nalivpero treba čuvati sa vrhom okrenutim na gore. Na taj način je izbegnuto nakupljanje mastilu u vrhu, pa čak i pojavu curenje mastila. Ovaj jednostavan korak spasiće vas od nereda sa mastilom, ali i izgubljenog kvalitetnog mastila.

Gel olovke i markeri zahtevaju drugačiji pristup. Za njih je najbolje horizontalno odlaganje kako bi se osiguralo da mastilo bude ravnomerno raspoređeno u ketridžu. Ujedno, obezbeđuje se da oba kraja kertridža ostanu vlažna, smanjujući šanse da se mastilom osuši.

Važnost pravilne upotrebe olovaka

Pored čuvanja, briga o olovkama podrazumeva i njihovu pravilnu upotrebu.

Kako čuvati olovke u kancelarijiPad za neke olovke može biti katastrofalan. Posebno olovke sa delikatnim, skupocenim komponentama, kao što su nalivpera. Nažalost, ni snažno protresanje olovke, naročito onih sa tečnim mastilom, nije preročljivo. Postoji opasnost da mehurići vazduha dospeju u mastilo. To može dovesti do lošeg protoka mastila, te ćete primetiti stalno preskakanje pri pisanju.

Veliki izbor svih vrsta olovaka vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi