Blog

Kako izabrati papir za plotere?

Papir za plotere

Papir za plotere je posebna vrsta papira koji se koristi kod mašina za ploter. U pitanju su uređaji za štampanje koji pomoću računara štampaju grafiku vektorskog tipa. Za razliku od tradicionalnih štampača koji putem niza sićušnih tačaka stvaraju linije na papiru, štampači plotera koriste posebna pera za aktualizaciju svojih slika, zbog čega proizvode čistije i kontinuiranije linije.

Kod modela sa ravnom pločom (flatbed plotter) papir se pričvršćuje elektrostatskim nabojem ili vakuumom. Da bi mašina mogla da “crta” pero se postavlja na početnu tačku na papiru i pokreće do krajnje tačke, a zatim se podiže sa papira. Rotacijski ploteri (drum plotter) papir pokreću pomoću bubnja. Kako se on rotira pero se pokreće duž linijske putanje u oba smera.

Gde se koristi papir za plotere?

I dok je papir za štampanje standardni papir za kancelarije bez kog ne možemo da zamislimo svakodnevno poslovanje ploter vrste imaju specifičnu namenu. Naime, ovaj papir je usko orijentisan na grafičke oblasti.Papir za plotereSpada u najtraženiji potrošni kancelarijski materijal arhitekta i građevinskih inženjera, jer je neophodan za izradu nacrta projekata zgrada i drugih objekata. Takođe, koristi se zajedno sa softverskim programima kao što je AutoCAD® i drugim programima za tehničko crtanje. Idealan je i za izradu reklama velikog formata, te se sreće u reklamnim agencijama i štamparijama koje se bave oglasnim poslovima.

Vrste papira za plotere

S obzirom da se oslanjaju na vektorske komponente ploteri reprodukuju otisak bez gubitka kvaliteta slike, pa kao krajni rezultat dobija se slika, dijagram ili nacrt izuzetne preciznosti. Upravo ovaj način štampe određuju karakteristike papira. Odnosno, papir za plotere mora biti čvršći i kvalitetniji. U protivnom, tanji modeli bi se lako cepali prilikom crtanja.

Zavisno od namene najčešće se koriste prozirne vrste i papir za plotere visokog kvaliteta. Za pravljenje prvih nacrta koji su samo sa crnim otiskom dovoljna je jeftinija, prozirna verzija. Dok za krajnje slike preporučljiva je upotreba kvalitetnijih verzija kako biste bili sigurni u postojanost štampe. Posebno kada je reč o prezentaciji klijentima, te je poželjno da prikazane boje budu jasne, a otisak dugotrajan.

Osim 2 klasične vrste, sreću se kserografski papir, vellum papir za plotere koji podseća na pergament, kao i reciklirane verzije. Zatim, vinil i bond koji čine lepljivi papir idealan za stvaranje fotografskih grafikona, linijskih crteža i teksta, dok sjajne verzije su odlične za oglašavanje i sajmove.

Kako izabrati papir za plotere?

Papir za plotere dolazi u rolnama. Njihova širina se meri u inčima. Uobičajane veličine su 11, 17, 18, 22, 24, 30, 34, 36 i 42 inča. Stručnjaci savetuju da birate širinu nešto veću od dimenzija nacrta koji na njemu treba da odštampate.Papir za plotereBaš kao klasični kancelarijski papir, tako su i papiri za plotere dostupni u različitim debljinama i tekstura, što je još jedna važna karakteristika o kojoj morate da vodite računa prilikom izbora.

Papir za plotere možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Ovde vas čekaju i druge vrste, kao što su krep papir, paus papir, hamer, tabulir…

Slični blogovi

Ostavite odgovor