Blog

Računske mašine

Racunske masine

Računske mašine su osnovni kancelarijski materijal u mnogim poslovanjima.

Verovali ili ne, ovi uređaji imaju viševekovnu istoriju. Javili su se još u 17. veku, a njihov nastanak podstakao je razvoj bankarstva. Tako je Wilhelm Schickard 1623. godine konstruisao prvi model koji je mogao da sabira i oduzima šestocifrene brojeve.

Dve decenije kasnije Blez Paskal je predstavio svoju verziju. Naime, čuveni matematičar je želeo da olakša posao svom ocu, te je konstruisao mašinu za računanje poreza. Nažalost, ona nije doživela komercijalnu upotrebu, jer su troškovi izrade bili visoki.

Paskalov kalkulator usavršio je Lajbnic, predstavivši 1671. godine mašinu koja je mogla da obavlja sve 4 osnovne aritmetičke operacije, kao i da izračunava kvadratni koren.

Ipak, prave računske mašine nastale su 70-ih godina. Razvijene su od strane NASA-inih inženjera. Sastojale su od štampane ploča sa integralnim kolom i baterije ili akumulatora. Na spoljašnjoj strani kućišta nalazio se displej sa tastaturom.

Prednosti upotrebe ovih mašina?

Iako živimo u digitalnom dobu, kada se i odlaganje dokumenata odvija putem računara, računske mašine imaju i dalje važnu ulogu. Naročito su značajne za obračunavanje poreza i konverziju valute, te su gotovo neophodne u svakom poslovanju, a nezamenjivo su sredstvo u bankama i knjigovodstvenim agencijama.

Racunske masineZapravo, zahvaljujući njima možete vrlo lako da obavite sva zahtevna aritmetička izračunavanja. S obzirom da zadate operacije obavljaju neverovatnom brzinom, skraćuju vreme rada. Zbog čega ih mnogi opravdano svrstavaju u kancelarijski materijal koji povećava produktivnost.

Proračuni su ne samo brzi, već i apsolutno tačni. Odnosno, računarske mašine mogu nepogrešivo izračunati veoma velike brojeve, čak sa 20 ili više cifara. Što je gotovo nemoguće izvesti klasičnim računanjem. Na taj način je zagarantovana preciznost u radu.

Još jedna prednost ogleda se u niskim troškovima potrošnog materijala, kao i mogućnosti prenošanja s jednog mesta na drugo.

Koja je razlika između računske mašine i dugitrona?

Bez obzira što su digitroni nastali na osnovu računske mašine ne treba ih poistovećivati.

Najveća razlika računske mašine i dugitrona jeste što na ovim mašinama imate mogućnost da odštampate čitav tok računanja, tj. svaki unos. Dok digitroni informacije daju samo na displeju, pri čemu je na kraju vidljiv samo rezultat.

Pošto postoji opcija štampanja računske mašine imaju dodatne tastera vezane za kontrolu upotrebe papira ili prikaz informacija o međuzbiru.

Racunske masineDruga razlika jesu operacije na kojima rade. Računske mašine obavljaju osnovne matematičke funkcije – sabiranje, oduzimanje, deljenje i množenje. Za razliku od njih digitroni mogu da obavljaju napredne funkcije, uključujući i trigonometriju. Takođe, mašine prihvataju numeričke unose praćene indikatorima matematičkih funkcija, a digitroni matematičke funkcije praćene brojem.

Računske mašine poznatih svetskih brendova, kao što su Casio i Olympia, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete, na raspolaganju vam je online kupovina putem zvaničnog sajta, a mi vam garantujemo da će vaša porudžbina stići u najkraćem roku.

Slični blogovi

Ostavite odgovor