Blog

Plastifikatori – Zašto su vam neophodni?

Plastifikatori

Plastifikatori, kao što im naziv kaže, su uređaji koji služe za plastificiranje papira, fotografija, kartona, tj. svih dokumenata koje treba učiniti trajnim.

Iako aparati za plastifikaciju spadaju u moderni kancelarijski pribor, proces plastifikacije poznat je, zapravo, od 30-ih godina. U pitanju je proces spajanja lista papira ili medija između 2 tanka lista plastike. Kao plastika koiršćen je celulozni acetat koji predstavlja filmsku osnovu u fotografiji.

Uređaji za plastificiranje radili su na principu prese. Što znači da je dokument koji je trebao biti plastificiran stavljan između tako da na određenoj temperaturi dolazi do spajanja sa tankim folijama plastike.

S obzirom da su plastifikatori spadali u skupu opremu, mogli su da ih priušte samo velike kompanije. Dok su druge, manje, često angažovale posebne agencija za ovu vrstu usluge.

Dve decenije kasnije počela je upotreba nitratnog filma u procesu plastifikacije, koji je bio manje zapaljiv i jeftiniji za proizvodnju. Samim tim su plastifikatori postali komercijalno dostupni za širu upotrebu.

Koja je prednost upotrebe plastifikatora?

Plastifikator ima zaštitnu ulogu. Zahvaljujući njemu, odnosno sloju plastike dokument je zaštićen ne samo od gužvanja i cepanja, već i od prašine, prljavštine, otisaka prstiju i drugih oštećenja koja mogu nastati prilikom upotrebe. Na taj način je obezbeđena trajnost, što je posebno značajno za dokumenta koja treba duže koristiti.PlastifikatoriProcesom plastifikacije postiže se otpornost i na UV zračenje, te ne morate brinuti za odlaganje dokumenata. Ujedno, možete pojačati boju, zbog čega su plastifikatori postali osnovni kancelarijski materijal u kompanijama koje često obavljaju razne prezentacije. Zatim, u onima koje organizuju seminare, konferenicije i druge skupove, jer bez ovih uređaja ne bi mogle da se izrade ID kartice za učesnike i izlagače.

Kako donose neograničene mogućnosti u pogledu plastificiranja raznih materijala, plastifikatore srećemo i u kućnoj upotrebi za čuvanje porodičnih fotografija, dekoraciju, školske projekte isl.

Kako izabrati pravi plastifikator?

Jedna od važnih karakteristika prilikom izbora jeste veličina. Imajte u vidu da plastifikator nećete koristiti svakodnevno, čak i ako vam je neophodan za poslovanje. Zato morate razmisliti koji model odgovara vašoj kancelariji kako vam ne bi zauzimao previše radnog prostora.

Pre nego što krenete u nabavku razmislite za koja dokumenta vam je potreban. Ukoliko je reč o standardnom papiru možete kupiti plastifikator koji pokriva samo taj format. Međutim, ako ste odlučili da ga koristite i za plastificiranje vizit-kartica, fotografija, kao i papira i kartona većih dimnezija, onda je preporučljivo da odaberete model sa rolnama koji pokriva širi raspon dimenzija. Takođe, obratite pažnju na debljinu folije koja se koristi.

Još jedna važna karakteristika jeste brzina zagrevanja i brzina plastificiranja, jer će u znatnoj meri uticati i na efikasnot obavljanja posla.

Koji su najbolji plastifikatori?

Na tržištu postoje plastifikatori različitih proizvođača. Među njima se posebno izdvajaju Fellowes modeli.

Tradicija duga više od jednog veka donela uređaja za kancelariju izuzetnih perfomansi koji garantuju vrhunski rad, uz laku upotrebu.

Fellowes plastifikatori dolaze u 2 verzije – za papire A3 formata i za papire A4 formata. Pri čemu modeli za A3 mogu da plastificiraju i manje papire, kao što su A4 i A5, dok se modeli za A4 koriste za sva dokumenta do širine 230 mm.PlastifikatoriRaznovrsni Fellowes kancelarijski pribor možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor