Ostale vesti

Termo rolna

termo rolne

Termo rolna predstavlja posebnu vrsta finog papira. Naime, ova papirna konfekcija se razlikuje od klasične po načinu izrade.

Termo rolne se, najpre, presvlače podlogom koja popunjava mikro neravnine papira. Na nju se nanosi termo sloj koji se sastoji od leuko boje i kiseline koja ima ulogu rastvarača. Kada se osnova zagreje iznad svoje tačke topljenje, reaguje sa kiselinom i menja boju.

Preko termo sloja sledi još jedan sloj kojim se povećavaju perfomanse papira. Na taj način se sprečava da termo sloj izbledi, postaje otporniji na vodu, a poboljšavaju se i mogućnosti štampanja na njemu.

Termo rolna menja boju prilikom zagrevanja. Obično postaje crna, mada se koriste i premazi koji izazivaju plavi ili crveni trag. Treba imati u vidu da pored otvorenog izvora toplote, kao što je plamen, termo papir može da promeni boju i ukoliko dođe u dodir sa noktom. Zapravo, toplota koju je tom prilikom proizvelo trenje je dovoljna da izazove promenu.

Zašto je termo rolna značajan kancelarijski materijal otkriva vam u ovom blogu Kairos Birooprema.

Termo rolna je proizvod 20. veka

Termo rolnu razvile su kompanije 3M i NCR Corporation. U kratkom roku, NCR tehnologija je postala tržišni lider. Čak i kada su utvrđeni nedostaci, tj. brzo nestajenje otiska, termo rolna je imala široku komercijalnu primenu u odnosu na skuplju, ali trajniju 3M tehnologiju.

Texas Instruments je 1965. godine razvio termo glavu za štampače. Da bi 4 godine kasnije bio lansiran i računarski terminal the Silent 700. Upravo je the Silent 700 prvi sistem koji je je koristio termalni papir za štampanje. Ovo otkriće je podstaklo kompaniju Hewlett-Packard. Pa je ona 70-ih godina integrisala štampače sa termalnim papirom u dizajn HP9800 serija desktop računara i 2600 CRT terminala.

Pravi proboj termo rolna je doživela 80-ih godina. Zahvaljujući saradnji japanskih proizvođača Ricoh, Jujo i Kanzaki i proizvođača bar-kod štampača (TEC, Sato) ovaj papir je našao svoju upotrebu i u bar-kod industriji. Najpre u supermaketima, a već naredne decenije i u magacinima i drugim privrednim oblastima.

Verovali ili ne, i čuveni Nintendo je 1998. godine koristio tehnologiju termalnog papira za Game Boy Printer.

Početkom 21. veka razvijen je Fuji Thermo-Autochrome sistem čiji je rezultat bio multikolor termalni papir. Ova tehnologija se zasniva na višeslojnim premazima iz 3 odvojena sloja za bojenje, pri čemu se, nezavisno, koriste različite metode. 2006. donela je novo otkriće – mogućnost dvostranog štampanja na termo rolni.

Gde se koristi termo rolna?

Termo rolna je potrošni kancelarijski materijal svugde gde postoje fiskalne kase. Pre svega, u marketima, raznim prodavnicama, restoranima i kafićima, kao i u firmama koje se bave prodajom proizvoda i usluga.

Baš kao što su brojači novca sastavni deo banaka i menjačnica, tako su i termo rolne njihov obavezni kancelarijski pribor. One, takođe, obezbeđuju rad bankomata i POS terminala.

S obzirom da nema dodatnih troškova štampe, jer nema ulaganja u tonere, ribone i boju, a štampanje je bešumno, termo tehnologija je zamenila klasične ink džet štampače gde god je to bilo moguće.

Arhiviranje dokumentacije koja je odštampana na termo rolni

Pored brojnih prednosti termo rolna ima i izvesne nedostatke koji se pojavljuju prilikom čuvanja.

Zbog promene boje termo dokumentaciju nemojte držati na temperaturi višoj od 25 stepeni Celzijusovih. Kako postoji opasnost da štampa izbledi ovaj papir ne smete dugo izlagati direktnim sunčevim zracima i neonskom osvetljenju. Pa je najbolje da ga što pre arhivirate.

Aparati za plastifikaciju mogu da unište podatke na termo papiru, kao i kontakt sa svežim fotokopiranim papirom.

Prilikom odlaganja veoma je važno da papiri ne budu jedan ka drugom okrenuti štampom, jer može doći do preslikavanja.

Veliki izbor termo rolni različitih dimenzija pronaći ćete u ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor