Ostale vesti, Vesti

Vlažne maramice – Bitne u održavanju higijene

Vlažne maramice, poznate i kao vlažni peškiri ili maramice za dezinfekciju, predstavljaju male, prethodno navlažene komadiće papira ili tkanine. Najčešće dolaze u pakovanju, mada se neretko sreću i presavijene i pojedinačno umotane.

Devedeset odsto vlažnih maramica se proizvodi od netkanog materijala, sličnog ubrusima. Obično su to poliester ili polipropilen, koji su navlaženi vodom ili izopropil alkoholom, u slučaju da reč o higijenskim vrstama. Zatim se materijal tretira omekšivačima, losionima ili parfemom kako bi dobio finu teksturu i prijatni miris. Takođe, dodaju se konzervansi poput metilizotiazolinona. Oni služe za sprečavanje rasta bakterija ili gljivica u pakovanju, na taj način su očuvana svojstva vlažnih maramica.

Kada su nastale vlažne maramice?

Vlažne maramice su svima dobro poznati proizvod. Srećemo ih na radnim površinama u kuhinji, u kupatilskim ormarićima, torbama majki sa malom decom… Čak i u poslovnom svetu one su uključene kao sredstva za čišćenje kancelarije.

Vlažne maramice

Ipak, da li ste znali da su vlažna maramice nastale sasvim slučajno, a njihovim izumiteljem smatra se Arthur Julius. Ovaj Amerikanac je radio u kozmetičkoj industriji, te je za potrebe proizvodnje sapuna 1957. godine usavršio mašinu koja je donela novi proizvod. Upravo on je dao i naziv „Wet-Nap“ koji se i danas koristi. Tri godine kasnije svoj izum je predstavio na sajmu National Restaurant Show u Čikagu, da bi 1963. godine započeo prodaju pukovniku Colonelu Sanderu koji ih je distribuirao KFC restoranima širom Amerike.

Komercijalnu upotrebu vlažne maramice su doživele kada su ljudi počeli češće da putuju. S obzirom da su omogućavale brzo i lako čišćenje tokom putovanja, bez nepotrebnih zaustavljanja na pumpama ili u motelima, velike kompanije su se potrudile da iskoriste značaj, pa su Kimberly-Clark i Procter & Gamble ubrzo plasirali svoje verzije. Međutim, do 90-ih brojni veliki lanci supermarketa započeli su prodaju vlastitih maramica. Zbog nižih cena, ovi brendovi prodavnica učinili su da vlažne maramice postanu svima dostupne.

Prednosti upotrebe vlažnih maramica

Vlažne maramice se koriste najčešće za čišćenje kože, pre svega ruku. Dizajnirane su tako da efikasno uklanjaju prljavštinu, ujedno vrše i dezinfikuju, što ih čini osnovnim higijenskim proizvodom kako u kući, tako i van nje, kada ste u pokretu. Kako su namenjene i deci, veoma su blage, pa ne postoji opasnost od iritacije kože ili bilo kakvih alergijskih reakcija.

Vlažne maramice za lice su specijalno napravljene za nežno tretiranje ovog dela tela. Ne samo da brzo rešavaju problem nečistoće, već su pogodne i za skidanje šminke.

Posebna vrsta vlažnih maramica jeste vlažni toalet papir. Prema mišljenju stručnjaka njegova upotreba omogućava bolje čišćenje nakon korišćenja toaleta. Samim tim, obezbeđen je viši nivo lične higijene i očuvanja zdravlja.

Zašto su vlažne maramice kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji?

Razna dokumentacija, telefoni, miševi, tastature i podloge za računare su veliko leglo bakterija i prašine, pa ne čudi što su vlažne maramice obavezne u kancelarijama za održavanje površina. Pogotovu danas, kada se svet bori sa pandemijom koju je izazvao koronavirus.

Naime, utvrđeno je da se čestice virusa veoma dugo, čak više dana, zadržavaju na mnogim materijalima. Zbog toga je neophodna redovna dezinfekcija, pa uz zaštitne maske, dezo barijere, sredstva za suvo pranje ruku i dezenfekciju, i vlažne maramice spadaju u kancelarijski materijal za zaštitu od koronavirusa. Pomoću antibakterijskih vrsta, samo jednim potezom, možete otkloniti sve zagađivače sa kancelarijskog pribora. Odlična su zamena i u slučaju da ne možete da operete ruke ili vam pri ruci nije sredstvo za suvo pranje ruku.

Vlažne maramice, kao i vlažni toalet papir, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

 

 

Ostavite odgovor