Ostale vesti

Samolepljivi blok

Samolepljivi blok -moja kancelarija

Samolepljivi blok predstavlja kancelarijski materijal sastavljen od listića papira na čijoj se poleđeni nalazi lepljiva traka. Ima višenamensku funkciju. Mada najčešće služi za ostavljanje poruka, označavanje stranica, pisanje podsetnika. Lepak na poleđini je osetljiv na pritisak tako da dodirom prsta listići mogu da se pričvrste za dokumenta, fascikle i druge površine. Takođe, vrlo lako se uklanjaju bez ostavljanja tragova, ali i ponovo postavljaju na drugo mesto, ako je to potrebno.

Samoljepljivi blokovi spadaju u potrošni kancelarijski materijal koji opstaje i pored velikog prodora digitalizacije u poslovanju, što potvrđuju i statistički podaci. Prema istraživanjima kompanija 3M, koja je zvanični proizvođač, svake godine njihovom prodajom ostvari zaradu od milijardu dolara.

Zašto je samolepljivi blok kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji otkriva vam u ovom blogu kompanija Kairos Birooprema.

Samolepljivi blok 1-moja kancelarijaSamolepljivi blok je moderni kancelarijski pribor

Inženjer u kompaniji Minnesota Mining and Manufacturing Company (3M), dr Spencer Silver je pokušavao da stvori super jak lepak. Umesto toga, 1968. godine slučajno je razvio lepak osetljiv na pritisak. Zahvaljujući specifičnom sastavu izum je slabo prianjao za površinu, ali se mogao koristiti više puta.

Iako je Silver godinama promovisao svoj proizvod na raznim sastancima i seminarima, interesovanje kompanije je izostalo. Tek je njegov kolega Art Fry 15 godina kasnije našao praktičnu primenu lepku za višekratnu upotrebu. Naime, ovaj inženjer je došao na ideju da ga iskoristi za obeležavanje pesama kako listovi ne bi ispadali dok peva u horu, te je Silverovo otkriće doradio dodavši zaštitni sloj kojim je sprečeno ostavljanje lepljivog traga nakon skidanja listića sa površine.

Novi izum se vrlo brzo proširio među zaposlenima u 3M. Pa se 1977. godine samolepljivi blok našao u prodaji. Međutim, rezultati su bili poražavajući. Srećom, menadžeri nisu odustali od proizvoda. Već su sledeće godine počeli da dele besplatne uzorke. Tom prilikom anketa je pokazala da bi samolepljivi blok kupilo čak 94 odsto onih koji su ga besplatno isprobali.

Za samo 2 godine doživeo je komercijalnu upotrebu, pa je opravdano svrstan u najpoznatiji kancelarijski materijal.

Samolepljivi blok donosi preglednost u poslu

Verovali ili ne, samolepljivi blok omogućava bolju komunikaciju zaposlenih. Kako je obim poslovanja velik, može se desiti da neko previdi postavljeni rok ili da se obaveštanje zagubi među mailovima.

Samolepljivi blok 3-moja kancelarijaDa bi se sprečio zastoj u radu i negativni imidž kompanije savršeni izbor su table za kancelariju. Na njih se mogu zakačiti samolepljivi listići sa obaveštenjima o toku projekta, ostvarenim rezultatima, ciljevima koje treba ispuniti…  Što znači da se na jednom mestu nalaze važne informacije, tako da ih jasno mogu videti svi radnici u kancelariji. Zahvaljujući listićima koji se mogu skidati i ponovo kačiti podaci na tabli se jednostavno ažuriraju.

S obzirom da samolepljivi blok dolazi u više boja, iskoristite različite za razvrstavanje informacija prema stepenu važnosti. Na taj način povećaćete preglednost.

Samolepljivi blokovi su kancelarijski materijal za seminare i sastanke

Kako najbolje sačuvati ideje? Odgovor leži na samolepljivom listiću. Dovoljno je da na njega zapišete svoju misao i kada dođe vreme predstavite saradnicima ili, pak, odmah zakačite za slobodni deo magnetne table.

Sigurni smo da će ona inspirisati ostale da je dalje razviju, dodajući listiće sa svojim predlozima, da bi na kraju sastanka vrlo lako mogli da sagledate krajnji oblik ideje.

Veliki izbor samolepljivih blokova različitih oblika i boja možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor