Blog

Držač papira – Prednosti upotrebe u kancelariji

Drzac papira

Držač papira predstavlja osnovni kancelarijski materijal svakog poslovanja.

Uprskos tehnološkom napretku i visokom stepenu digitalizacije, veliki deo poslovanja i dalje se odvija u pisanom obliku. Što potvrđuju i statistčki podaci. Naime, u toku jedne godine, prosečno, svaki zaposleni iskoristi preko 10.000 listova. Odnosno, na svakih 12 minuta zaposleni u kancelariji koristi neki fizički dokument za obavljanje radnog zadatka.

Imajući ovo u vidu ne čudi što se za odlaganje dokumenata i u modernom dobu koriste razne fascikle i registratori. Međutim, nameće se pitanje kako urediti dokumenta koja vam trenutno trebaju. Pri tom ne želite da ona budu ukoričena, niti zaheftana.

U tom slučaju najbolja opcija jeste držač papira.

Kada je nastao držač papira?

Držač papira nastao je, zapravo, iz poslovne fascikle. Tokom Građanskog rata u Americi javila se potreba za prenošenjem obimne vojne dokumentacije. Kako nije bilo moguće preneti brzo od jednog do drugog mesta različita dokumenta samo u rukama poručnik Joseph P. Meisburger je došao na ideju da stvori specijalni arhiver, tj. fasciklu.Drzac papiraVeć krajem 19. veka ovaj svojevrsni organajzer je dobio komercijalnu upotrebu. Da bi ga 1898. godine Edwin G. Seibels uveo kao obavezni deo za arhiviranje svake kancelarije.

Sa razvojem tehnologije i novih materijala, sredinom 20. veka, usledila je pojava ne samo novih vrsta fascikli, već i novih oblika čuvanja dokumenata. Upravo je držač papira jedan od njih. Dijazniran je u vidu čvrste plastificirane podloge sa metalnom štipaljkom koja je razvijena na osnovu mehanizma povezivanja kod registratora.

Prednosti upotrebe držača papira

Zahvaljujući jedinstvenoj formi držač papira obezbeđuje da sva dokumenta budu na jednom mestu. Što znači da ćete u svakom trenutku imati pravilno sortirane papire, bez nepotrebnog mešanja sa drugim. Ujedno, sprečeno je njihovo ispadanje i savijanje.

Kao posebna prednost navodi se mogućnost ponovne upotrebe. Dok je povezivanje dokumenata koričenjem ili heftanjem trajno, držač papira privremeno grupiše određena dokumenta. Za razliku od spajalica, koje takođe privremeno spajaju papire, ovaj kancelarijski pribor ne ostavlja tragove nakon skidanja, niti postoji opasnost od cepanja što se može desiti kod upotrebe spajalica.

Zbog ovih karakteristika držač papira je naročito pogodan za prezentacije, te spada u kancelarijski materijal sa konferencije, seminare i sastanke. Mada se često sreće i kao deo stonog pribora, jer u značajnoj meri olakšava rad i pomaže u fokusiranju na zadatak koji je pred vama, tako da možemo slobodno da kažemo da doprinosi produktivnosti radnika.

S obzirom da stvara stabilnu, podesivu radnu površinu, osim držanja više papira neretko služi kao podloga za pisanje ili crtanje, pa ga rado koriste i studenti i đaci tokom školovanja.

Različiti modeli držača papira

Na tržištu su dostupni držači papira različitih vrsta. Najrasprostranjeniji su klasični koji imaju čvrstu podlogu i integrisanu metalnu štipaljku. Zavisno od njenog kapaciteta određena je količina papira koji može obuhvatiti.Drzac papiraPodloga je obično plastificirana. Može biti napravljena i od aluminijuma. Ona je ređe u upotrebi u kancelarijama, već se sreće u medicinskim ustanovama i laboratorijama.

Posebnu vrstu čine držači na preklop, koji dolaze sa prednjom koricom.

Držače papira različitih modela možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor