Blog

USB Flash Drive – Kako izabrati pravi?

USB Flash Drive

USB Flash Drive predstavlja vrstu spoljne memorije koja služi za čuvanje i prenos podataka, fotografija, video zapisa…

Iako istu ulogu imaju i eksterni hard diskovi zbog male veličine Flash Drive omogućava lako prenošenje. Možete ga smestiti u džep pantalona ili zakačiti kao privezak, te ne čudi što spada u osnovni kancelarijski materijal svakog poslovanja.

Razvijen je još krajem 20. veka u laboratorijama Toshibe. Njegov potencijal je vrlo brzo uvidela kompanija Intel, te je stvorila svoju verziju na NOR tipu čipa, a zatim i na NAND tipu. Upravo je ovaj princip rada doživeo komercijalizaciju, a primenjuje se i danas.

S obzirom da USB memorija dolazi u različitim modelima Kairos Birooprema vam daje savete kako da izaberete odgovarajući.

Kapacitet USB Flash Drive

Kapacitet memorije određuju njen skladišteni prostor. Prve verzije su bile kapaciteta 8 MB. Sada se veličina najčešće meri u gigabajtima. Da bi se 2013. godine pojavio USB Flash Drive od 1 TB, a 4 godine kasnije i od 2 TB.

USB Flash DriveKoji ćete kapacitet izabrati zavisi od namene. Ukoliko želite da na USB Flash Drive-u čuvate samo Word i Excel dokumente biće vam dovoljno 4 GB. Za snimanje velikih projekata i prezentacija poželjno je da nabavite model od minimum 32 GB. Dok za čuvanje HD video zapisa trebaće vam USB memorija od 128 GB ili većeg kapaciteta.

Kapacitet memorije naveden je na pakovanju, tako da ćete lako moći da pronađete onu koju tražite. Ipak, morate znati da je navedeni kapacitet u upotrebi nešto manji, jer nekoliko kilobajta zauzimaju servisne informacije. Mada je ta količina, zaista, zanemarljiva u odnosu GB skladištenog prostora.

Brzina prenosa podataka

Brzina rada je važna karakteristika, posebno ako u poslu koristite fajlove velikog kapaciteta. Da ne biste gubili vreme pri prebacivanju podataka sa računara, obavezno obratite pažnju na brzinu vašeg USB Flash Drive-a. Ona je izražena megabajtima u sekundi.

Kojom brzinom će raditi USB flash memorija određuje tip povezivanja, brzina čitanja i brzina snimanja. Pri čemu je brzina čitanja uvek veća od brzine snimanja. Obično su u upotrebi modeli sa brzinom čitanja od 20 do 25 MB/s i rekordnom brzinom snimanja od 10 do 15 MB/s. Ove verzije su pogodne za obavljanje većine poslovnih zadataka.

Sve do 2008. godine memorije su povezivane za računare i druge uređaje preko USB 2.0, koji su donosili brzinu od 60 MB/s.

Nove verzije dolaze sa USB 3.0, a brzina prenosa im je do 10 puta veća od prethodne. Imajte u vidu da USB Flash Drive sa ovim pogonom brzine možete koristiti samo na uređajima koji podržavaju USB 3.0.

Dodatne opcije USB Flash Drive-a

Sa razvojem tehnologije i USB Flash Drive je dobio dodatne funkcije. Jedna od glavnih jeste bezbedonosna. To znači da pojedini modeli imaju opciju automatskog zaključavanja koja se aktivira odmah po prekidu povezivanja. Na taj način su podaci na njima zaštićeni od krađe, a enkriptovani ključ i lozinka se automatski brišu nakon 10 pogrešnih unosa lozinke.

USB Flash DriveZa ljubitelje gedžeta tu su USB memorije sa baterijskim lampama, satovima i sličnim dodacima.

Različite vrste USB Flash Drive-a možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Ovde vas čekaju i USB hubovi, mrežni kablovi i drugi savremeni kancelarijski materijal.

Slični blogovi

Ostavite odgovor