Ostale vesti

Fascikle – kancelarijski materijal za arhiviranje

Fascikle

Fascikle predstavljaju kancelarijski materijal koji ima široku upotrebu za arhiviranje dokumentacije.

Savremeno poslovanje je najvećim delom digitalizovano. Što znači da kompanije svoju dokumentaciju čuvaju u elektronskoj formi. I pored stalne modernizacije, papirna konfekcija nije izgubila na značaju. Razna rešenja, ugovori, pa čak i ideje i dalje su napisani na papiru i u takvoj formi se i skladište. Ovu činjenicu potvrđuju i statistički podaci. Naime, kroz ruke radnika u proseku prođe oko 10.000 listova godišnje, tj. svakih 12 minuta se iskoristi po jedan.

Da bi u ovolikoj gomili papira poslovanje moglo da se odvija normalno, kancelarija mora biti funkcionalna i uredna. A u tome nam pomažu fascikle.

Koliki značaj one imaju otkriva vam kancelarijski materijal Beograd, Kairos Birooprema.

Fascikla se razvila pre svega za vojnu upotrebu

Sa pojavom prvog pisma javila se potreba za ahiviranjem. Stari narodi su, mnogo pre razvoja papira, čuvali zapise glinenih ploča.

Baš kao što je Kinez Ts’ai Lun zaslužan za nastanak prvog pravog oblika papira, tako ovom narodu dugujemo i razvoj skladištenja dokumentacije, kao preteču današanje fascikle.

Fascikle

Međutim, do njena pojave čovečanstvo je moralo da sačeka 19. vek i Građanski rat u Americi. Upravo za potrebe lakog prenošenja obimne vojne dokumentacije poručnik Joseph P. Meisburger je stvorio specijalni arhiver, odnosno fasiklu. Komercijalnu upotrebu našla je već 1898. godine kada je Edwin G. Seibels uveo novi sistem organizovanja u poslovanju.

Sa dolaskom industrijske revolucije i povećanjem obima posla i broja radnika fasickle su postale obavezni kancelarijski pribor. Danas, one imaju mnogu širu primenu. Gotovo da nema porodice koja ne čuva svoju kućnu dokumentaciju na ovaj način, a rado ih koriste i studenti i đaci tokom školovanja.

Moderne fascikle dolaze u različitim oblicima

Prve fascikle bile su napravljene od žućkasto-braon vlakana konoplje koja se nalazi samo na Filipinima. Te su popularno zvane „manila fascikle ili koverte“.

Sada, ovaj potrošni kancelarijski materijal možete nabaviti ne samo u različitim bojama i veličinama, već i u mnogim oblicima. Osim klasičnih kartonskih, tu su plastificirane fascikle sa gumicom, koje pružaju dodatnu sigurnost da bitna dokumenta neće ispasti. Zatim, PVC fascikle sa polumehanikom, mehanikom i mehaniikom sa perforacijom, koje su veoma postojane.

Posebnu vrsti fascikli čine modeli sa tzv. džepovima. One omogućavaju čuvanje veće količine papira, obezbeđujući, ujedno, i bolju preglednost. Takođe, svojevrsni oblik jesu i folije za dokumentaciju, a obično se koriste u registratorima.

Fascikle nisu isto što i registratori

Iako se registratori, kao i fascikle koriste za arhiviranje, postoje izvesne razlike. Pre svega, ona se ogleda u mogućnostima za upotrebu. I dok se registratori koriste samo u kancelarijama, fascikle, zbog raznovrsnosti i manjih dimenzija, srećemo svugde u poslovnom svetu.

Zamislite samo kakav biste utisak ostavili na klijenta kada biste dokumenta nosili u ruci ili ležerno ubačena u torbu, gde će se, sigurno, izgužvati. Zato su, fascikle nezamenjivi kancelarijski materijal za sastanke koji indirektno utiče na vaš poslovni imidž.

Radi lakšeg snalaženje većina modela ima na koricama kartice za beleženje naslova na osnovu onoga što se nalazi unutar njih. U slučaju da nemaju, možete iskoristiti samolepljive oznake za obeležavanje.

Posetite kompaniju Kairos Birooprema ili pogledajte ponudu na sajtu mojakancelarija.com i izaberite fascikle koje vam najviše odgovaraju.

 

 

Slični blogovi

Ostavite odgovor