Blog

Giljotine za papir

Giljotine za papir

Giljotine za papir predstavljaju specijalne uređaje koji se koriste za rezanje više papira odjednom. Spadaju u obavezni kancelarijski pribor štamparija. Mada se sreću i u drugim oblastima gde je potrebno precizno iseći gomilu papira.

Iako se smatraju modernom opremom, imaju viševekovno poreklo. Prvi model je razvijen u 19. veku. Vrlo brzo je francuski pronalazač Guillaume Massiquot patentirao svoju verzija, te se ona našla u komercijalnoj upotrebi.

Vremenom, nož za sečenje papira, kako se ovaj uređaj još naziva doživeo je brojna usavršavanja tako da danas na tržištu postoje različite vrste.

Koje su prednosti upotrebe giljotina za papir?

Za razliku od makaza giljotina vam omogućava da isečete više papira odjednom. Svaki papir je pravilno i ravnomerno isečen, bez grubih ivica i krivih stranica. Što nikada ne biste postigli upotrebom bilo kog drugog alata za sečenje.

Giljotine za papirGiljotine za papir ne samo da obezbeđuju kvalitetno rezanje, već skraćuju vreme koje vam potrebno za to, pa se možete posvetiti drugim poslovima. Zbog toga stručnjaci ističu da ovaj kancelarijski materijal indirektno utiče na produktivnost radnika.

Široka upotreba je još jedna prednost. Naime, možete ih koristiti na svim vrstama papira, uključujući i deblje, kao i papire sa sjajnom završnom obradom. Pojedine, čak, nude mogućnost sečenja tankih komada kartona.

Još jedan razlog zašto bi trebalo da nabavite giljotinu za papir jeste jednostavan princip rada. Zahvaljujući ugrađenim držačima sprečeno je klizanje papira, dok sigurnosna zaštita za prste eliminiše rizik od povreda. Ove uređaje odlikuje i mala težina, te ih možete lako premeštati iz kancelarije u kancelariju.

Kako izbrati giljotinu za papir?

Giljotine za papir se proiozvode u različitim vrstama. U osnovi, sve one se dele u 3 grupe.

Ručne predstavljaju standardni model koji dolazi sa polugom, tj ručicom. Njenim povlačenjem vrši se sečenje papira. Zbog niske cene i velikih mogućnosti rezanja, ova vrsta se svakodnevno koristi u mnogim kancelarijama.

Poluautomatske giljotine dizajnom podsećaju na ručne, ali je razlika u pokretanju ručice. Kod ovih modela koristi se električno ili hidraulično napajanja za rad. To znači da uređaj može da preseče mnogo veće količine papira.

Električne vrste su potpuno automatske tako da imaju i stezaljku i sečivo sa punim napajanjem. Obično se koriste u štamparijama, izdavačkim kućama i u drugim preduzećima kojima je u opisu posla sečenje hiljada listova dnevno.

Imajući u vidu vrste koje postoje, izbor odgovarajuće giljotine za papir zavisi, pre svega, od učestalosti upotrebe i količine papira koji treba iseći. Morate obratiti pažnju i na veličinu papira za koji vam je potreban nož.

Najbolje giljotine za papir

Kod nas su dostupne giljotine za papir različitih proizvođača. Među njima se posebno izdvajaju Fellowes modeli. U pitanju je kompanija koja je osnovana davne 1918. godine. Prvobitno je proizvodila materijal za skladišetenje bankarskih zapisa, a danas važi za vodećeg globalnog proizvođača kancelarijskih uređaja koji se mogu pohvaliti vrhunskim performansama.

Giljotine za papirFellowes goljotine odlikuje izuzetan kvalitet, brzina rada, veliki kapacitet i raspon papira.

Različite veličine giljotina možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Ovde vas čeka i drugi Fellowes kancelarijski pribor, kao što su uništivači dokumenata, plastifikatori, odmarači nogu.

Slični blogovi

Ostavite odgovor