Ostale vesti

Kako odabrati kompjuterski miš?

kako odabrati kompjuterski miš Kairos Birooprema 1

Kako odabrati kompjuterski miš? Pitanje koje postavljaju mnogi, naročito poslovni ljudi.

Savremeno poslovanje ne možemo da zamislimo bez računara. Oni nam omogućavaju ne samo obradu podataka i arhiviranje dokumentacije, već i komunikaciju sa klijentima i pretraživanje informacija na Internetu.

Iako se, danas, najčešće koriste lap topovi, miševi su i u toj situaciji neophodni. Razlog za to leži u činjenici da oni olakšavaju rad na računaru. Te ne čudi što spadaju u kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

Razvoj kompjuterskog miša pratio je razvoj samih kompjutera. Prvi model stvorio je Douglas Engelbart. Međutim, za komercijalizaciju zaslužan je Steve Jobs. Tako da je 80-ih godina u sklopu računara Mekintoš predstavljen miš, koji je postao osnova za dizajn kakav danas poznajemo.

Imajući u vida da se na tržištu svake godine pojavi stotinu modela različitih proizvođača, Kairos Birooprema vam daje odgovor na pitanje: „kako odabrati kompjuterski miš“.

Kako odabrati kompjuterski miš? Odlučite se za model koji vam je udoban

Većina zaposlenih gotovo čitav radni dan provede za kompjuterom. Pa miš mora da obezbedi komfor pri radu, baš kao što to čini odmarač nogu tokom sedenja za radnim stolom.

kako odabrati kompjuterski miš Kairos Birooprema 2

Lako upravljanje postići ćete ako izaberete model koji najbolje odgovara veličini vaše šake, kao i prianjanju uz dlan. Zbog toga je važno da obratite pažnju na način način upravljanja, teksturu i oblik.

Prema upravljanju postoje 3 vrste – upravljanje dlanom, vrhom prsta i tzv. kandža. Prema mišljenju stručnjaka najudobiji je model upravljanja dlanom, jer je on položen. Ujedno, ovo je i najupotrebljavaniji oblik. Ipak, imajte u vidu da je izbor načina upravljanja indivudualan.

Površina miša može biti glatka, gruba ili sjajna plastika. Te zavisno od materijala možete odrediti koliko vam je prijatno držanje miša u ruci. Dok se oblik deli u 2 osnovne grupe. Kod simetričnog je jednak dizajn obeju strana, što ga čini idealnim i za dešnjake i za levake. Asimetrični se više prilagođava obliku dlana, ali mogu ga koristiti samo dešnjaci.

Obratite pažnju na vrstu kompjuterskog miša

Prema načinu povezivanja sa računarom, miševi mogu biti žičani i bežični.

Kao što im naziv kaže, žičani su kablom povezani. Dok bežični funkcionišu preko Bluetooth konekcije na računaru ili preko risivera koji ide u USB port. U drugom slučaju zauzeće USB ulaz na računaru.

Za razliku od klasičnih žičanih, kod bežičnih morate da vodite računa o bateriji. Te je preporučljivo da ovaj potrošni kancelarijski materijal uvek imate u rezervi. U protivnom doći će da zaostajanja u izvršenju poslovnih zadataka.

kako odabrati kompjuterski miš Kairos Birooprema 3

Na osnovu tipa senzora postoje optički i laserski. Optički miš za rad koristi plavo, crveno ili infracrveno LED svetlo. Pomoću foto senzora skenira površinu na kojoj se miš nalazi. Pa na osnovu toga svaki pokret prevodi u pomeranje kursora na monitoru. Kako je svetlosni senzor manje osetljiv, ovim miševima nedostaje preciznost u pokazivanju.

Bez obzira na nedostatak dobri su za obavljanje jednostavnih zadataka na računaru.
Laserski miševi koriste infracrvenu lasersku diodu, koja je osetljivija. Samim tim je i pozicioniranje kursora tačnije. Te su idealni za grafičke radove koji zahtevaju visok stepen preciznosti.

Miševi, tastature i podloge za računare čekaju vas u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Posetite nas ili potražite željeni proizvod na sajtu mojakancelarija.com.

Slični blogovi

Ostavite odgovor