Ostale vesti

Ketridži za štampače

Kertridži za štampače

Ketridži za štampače važan su materijal za kancelarije.

Moderno doba donelo je vrhunsku tehnologiju. Mobilni telefoni, tableti i kompjuteri ne samo da su postali sastavni deo našeg svakodnevnog života, već i neprocenjivi alat u poslovanju, pre svega, koriste se za istraživanje, obradu podataka i korespodenciju. Takođe, imaju važnu ulogu u arhiviranju dokumentacije.

Naime, pojedini ugovori, rešenja i druge važne informacije, bez obzira što se nalaze na računaru, zahtevaju klasično čuvanje, pa da biste ih preneli iz digitalne forme na papir u kancelariji mora da se nađe štampač. Sa njim dolazi i potrošni materijal koji obezbeđuje nesmetan rad, a to je papir za štampanje i mastilo.

Kada su nastali ketridži za štampače?

Nastanak ketridža prati razvoj prvih štampača. Koncept inkjet štampe nastao je početkom 20. veka, ali je tehnologija razvijena ranih 50-ih. Prvi inkjet štampač na svetu izumeo je Ichiro Endo, koji je radio u kompaniji Canon u Japanu. On je kreirao uređaj koji je umesto dotadašnjih iglica mastilo iz rezervoara, tzv. ketridža izbacivao u mlazu. U svakoj sekundi ovaj štampač prenese oko 50.000 kapljica mastila na papir, prikazujući dokumenat koji je zadat za štampu.

Kertridži za štampače

Kako je tehnika usavršavana, krajem 70-ih, inkjet štampači su dobili bolje performanse, pa su mogli da, povezani sa računarom, reprodukuju digitalne slike. Sa njihovim napretkom, razvijani su i ketridži za štampače. Pojavile su se 2 različite vrste crne boje, jedna se lako mešala sa drugim bojama, pa je korišćena za grafičko štampanje. Odnosno, ulazila je u sastav ketridža u boji koji funkcionišu na CMYK modelu – cijan, magenta, žuta i crna. Druga crna je gotovo vodootporna i upotrebljava se za štampanje teksta.

Koji su najbolji ketridži za štampače?

S obzirom na čestu upotrebu, ketridži spadaju u najtraženiji potrošni kancelarijski materijal. To znači da, iako ste kupovinom štampača dobili i ketriže, nakon izvesnog vremena moraćete da nabavite nove.

Originalni ketridži nose potpis vodećih prozvođača inkjet štampača – Epson, Hewlett-Packard, Canon… Zbog toga su najkompatibilniji uređaju, tj. jedino oni garantuju 100 odsto performanse štampača koje su navedene u specifikaciji. Samim tim su i najbolji i najsigurniji za korišćenje.

Drugu grupu čine zamenski. Baš kao i toneri za štampače iz ove vrste, oni se proizvode tako da u određenoj meri odgovaraju specifikaciji proizvođača. Dolaze po znatno nižim cenama, ali je kvalitet štampe slabiji, kao i broj odštampanih strana u odnosu na količinu sa originalnim.

Toneri za štampače Kairos

Kako kvalitetan kancelarijski materijal indirektno utiče na efikasnost obavljanja poslovnih zadataka, stručnjaci savetuju da se u kancelarijima ne koriste zamenski ketridži. Oni su poželjni jedino za kućnu upotrebu, manjeg obima.

Punjenje ketridža – da ili ne?

U mnogim kompanijama popularno je punjenje ketridža kako bi se uštedeo budžet za nabavku kancelarijskog materijala. Međutim, imajte u vidu da se ovim postupkom u ketridž ubacuje mala količina mastila. Što zahteva često dopunjavanje, jer se u kancelarijama svakodnevno štampa veliki broj dokumenata, pa možemo da zaključimo da njihova upotreba u poslovnom svetu nije praktična.

Veliki izbor originalnih ketridža svetski poznatih brendova možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor