Ostale vesti

Spajalice – Mali, a moćni kancelarijski materijal

spajalice

Spajalice su obavezni kancelarijski pribor.

U 21. veku svaka kancelarija je opremljena najsavremenijom tehnikom. To znači da se moderno poslovanje najvećim delom odvija preko interneta, mailova i mobilnih telefona. Takođe, kompanije najveći deo svoje dokumentacije čuvaju u elektronskoj formi.

Međutim, papirna konfekcija i dalje predstavlja nezamenjivi kancelarijski materijal. To je zato što se pojedini ugovori, rešenja i druga bitna dokumenta moraju čuvati i odštampani. Prema istraživanju radnik u proseku upotrebi 10.000 listova godišnje za obavljanje različitih zadataka. Imajući u vidu da je reč o gomili papira neophodno je svaki od njih srediti na pravi način kako bi radni prostor bio uredan, a vi u njemu mogli brzo i efikasno da radite. Upravo u tome vam mogu pomoći spajalice.

Ukoliko niste sigurni da ovaj sitni pribor ima, još uvek, značaj za poslovanje, Kairos Birooprema će vas razuveriti.

Ko je izmislio spajalice?

Verovali ili ne, ni za jedan potrošni kancelarijski materijal ne postoje tolike nedoumice u pogledu otkrića, kao za spajalice.

Norvežani i danas ističu da je tvorac spajalica njihov zemljak Johan Vaaler. Tu tvrdnju potkrepljuju patentom koji je Vaaler dobio za dizajn u Nemačkoj i Americi 1901. godine. Međutim, njegove spajalice nisu bile funkcionalne, jer su bile napravljene od samo dva savijena kruga dok unutrašnji, poslednji deo koji, zapravo, spaja papir nije postojao.

Zbog toga, mnogi istoričari smatraju da je za izum spajalica zaslužan William Middlebrook, o čemu svedoči i nacrt mašine “za izradu žičanih klipova” iz 1899. godine.

spajalice 1

Spajalice su mnogo više od običnog kancelarijskog materijala

Norvežani su spajalice pretvorili u pravi nacionalni simbol. Naime, aprila 1940. godine Hitler je napao, a zatim i okupirao Norvešku.

Okupirani narod živeo je pod nacističkom vlašću, bez mogućnosti upotrebe ikakvih kraljevskih i nacionalnih simbola. Dovitljivi studenti sa Univerziteta u Oslu došli su na ideju da nose spajalicu na reverima kao nenasilni simbol otpora, jedinstva i nacionalnog ponosa. Ovaj svojevrsni bunt se vrlo brzo proširio i na druge gradove Norveške. Uvidevši njen značaj, Nemci su nošenje i upotrebu spajalica proglasili krivičnim delom.

Koliko je njeno značenje za Norvežane govori i spomenik koji je 1989. godine podignut u Oslu, a ima izgled spajalice visoke 23 metra.

Različite vrste spajalica

Spajalice spadaju u najpoznatiji kancelarijski materijal. Prvobitno su pravljene od žice, a osnovna namena im je spajanje dokumenata.

Vremenom, od žičane forme razvijene su različe vrste spajalica. Tako da danas dolaze u 4 veličine, u svim mogućim bojama, sa oblim ivicama, trouglastim savijanjem, od plastike… Pa ćete vrlo lako naći model koji vama najviše odgovara.

Od spajalice je nastala i posebna vrsta štipaljke za papir. Ona može da obuhvati veću količinu listova, te je savršeni kancelarijski materijal za sastanke, seminare i konferencije.

spajalice 2

Zašto su spajalice značajne?

Spajalice su, pre svega, ekonomične. Niske cene omogućuju stalnu dostupnost, bez opterećenja budžeta.

Za razliku od drugih načina za arhiviranje dokumentacije one ne cepaju papir, jer spajanje vrše samo privremeno. Po potrebi ih možete skinuti i dokumenta bez oštećenja spojiti na nov način. Tanak dizajn ne zauzima puno mesta, a drži čvrsto povezane listove, pa su idealne za fascikle.

Veliki izbor različitih spajalica u svom bogatom asortimanu nudi kompanija za kancelarijski materijal Beograd, Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor