Blog

Tabulir papir – Za šta se koristi?

Tabulir papir

Tabulir papir je obavezni kancelarijski pribor u mnogim preduzećima.

Nema sumnje, živimo u digitalnom dobu. Razvoj tehnike i tehnologije označio je kraj jedne industrijske ere i početak nove. Samim tim, doneo je promene u životima ljudi. Izmenile su se navike, interesovanja, način komuniciranja, pa i obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

U korak sa napretkom i kompanije su promenile svoje poslovanje. Počev od odlaganja dokumenata, preko kontakta sa klijentima i saradnicima, pa do informisanja – svaki segment poslovanja zahvatila je pametna tehnologija. Zaista, radni dan ne možemo da zamislimo bez kompjutera i mobilnih telefona, koji su u mnogome olakšali poslovanje.

Ipak, njihova upotreba je povezana sa standardnim kancelarijskim materijalom, kao što je papir za štampanje. Posebnu vrstu papira čini tabulir, koji je namenjen za matrične štampače.

Kada se pojavio tabulir papir?

Verovali ili ne, tabulir papir je razvijen početkom 20. veka za potrebe autografskih registara. Da bi 20-ih godina bio usvojen i za mašine za tabeliranje.

Tabulir papirKomercijalnu upotrebu ova vrsta dobila je sredinom 20. veka kada su se pojavili i prvi računari. IBM kartice, unapred odštampane, opciono numerisane i bušene, bile su dostupne kao kartice kontinualnog obrasca i korišćene su za čekove i druga dokumenta. 80-ih godina tabulir papir je bio široko rasprostranjen u svim kompanijama. Tome su doprineli jeftini matrični štampači za široku potrošnju.

Kraj 20. veka označio je pojavu laserskih ili inkjet štampača, koji su za štampanje koristili standardni papir za kancelarije formata A4. Međutim, njihov razvoj nije umanjio vrednost tabulira, koji se i dalje koristi na specijalizovanim komercijalnim i industrijskim tržištima.

Karakteristike tabulir papira

Tabulir papir je dizajniran tako da su listovi povezani. Upravo zbog ove forme poznat je i kao beskonačni papir, papir za presavijanje, papir za uvlačenje lančanika… Da bi se dobio odgovarajući dokument, posle štampanja listovi se moraju odvojiti na perforaciji, ostavljajući blagi nazubljeni trag. Dok su vertikalni krajevi sa izbušenim rupama, koje se, takođe, mogu ukloniti na perforaciji.

U osnovi, tabulir papir se deli na jednoslojni i višeslojni. Jednoslojni je obično nepremazani papir, a višeslojni dolazi sa karbonskim papirom između slojeva papira ili višeslojnim kopirnim papirom, te se koristi često za štampanje obrazaca.

Najčešće dimenzije ove vrste papira su 241 x 279 mm i 381 x 279 mm. Mada se sreću i drugi formati, zavisno od namene štampanja.

U pogledu dizajna postoje određene razlike. Naime, najvišu klasu čini tabulir papir sa veoma malim perforacijama koje su blizu jedna drugoj. Mikroperforacije, kako se stručno nazivaju, omogućavaju glatke ivice prilikom razdvajanja.

Upotreba tabulir papira

Zahvaljujući izbušenim rupama na krajevima, dokumenta odštampana na tabuliru mogu se odmah arihivirati u registratore, bez upotrebe bušača za papir. Sa druge strane, ove ivice se jednim potezom mogu otkloniti tako da se dobija klasičan izgled papira.

Tabulir papir je naročito pogodan za štampanje velikih količina obrazaca, kao što su nalozi za naplatu, uplatu i prenos sredstava. Zatim, za fakture, razne naloge i deklaracije, a u bankama i za štampanje izvoda računa.

Tabulir papirTabulir papir različitih slojeva pronaći ćete u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Ukoliko niste u mogućnosti da dođete do nas, možete da nabavite kancelarijski materijal online, putem našeg zvaničnog sajta.

Slični blogovi

Ostavite odgovor