Ostale vesti

Flip chart tabla

flip chart tabla

Flip chart tabla je obavezni kancelarijski pribor.

Sa razvojem tehnike, mnogi kancelarijski materijal postao je deo istorije. Iako je bilo nezamislivo da će papirna konfekcija ostati po strani, upravo to se desilo otkrićem interneta i kompjutera. I dok se nekada grafoskop koristio kako u obrazovnom tako i poslovnom svetu, danas, za tu namenu služe moderni projektori i projekciona platna.

Po mišljenju mnogih, istu sudbinu doživela je i flip chart tabla. Naime, sa pojavom magnetne table stara verzija za prezentaciju sve više sakuplja prašinu u mračnim, zapuštenim kutovima prostorije za sastanke.

Međutim, flip chart tabla je mnogo više od antikviteta. Zašto je ona ostala jedan od najsvestranijih alata u savremenom dobu otkriva vam kompanija Kairos Birooprema.

Flip chart tabla spada u najstarije korišćene table za kancelariju

Flip chart tabla poznata je od početka 20. veka. Najraniji zabeleženi podatak korišćenja potiče iz 1912. godine. John Henry Patterson glavni izvršni direktor NCR korporacije je za svoju prezentaciju u klubu 100 Point koristio pomoć ove table. Već sledeće godine, tačnije 8. maja 1913. izdat je prvi flip chart patent.

Ipak, flip chart table, kakve su danas u upotrebi, izmislio je izvršni direktor Nobo plc, Peter Kent 70-ih godina. Ova grupa za vizuelne komunikacije je zaslužna za komercijalizaciju listova papira velikog formata preko belih ploča.

Flip chart tabla ima široku upotrebu

Iako je kreirana kao značajan kancelarijski materijal za sastanke, flip chart tabla je prešla široki put od svoje prvobitne namene. Tako da je srećemo kao sredstvo komunikacije između zaposlenih, u brainstorming sesijama, za evaluaciju projekta i evidentiranje značajnih informacija u proizvodnim pogonima.

Takođe, uz bele table za škole, nezamenjivi je deo opreme u svim nastavnim institucijama, ali i kao oprema za crtanje studentima umetnosti. Verovali ili ne, flip chart tablu koriste i treneri prilikom izlaganja strategije svojim igračima.

flip chart

Po čemu je flip chart tabla posebna?

  1. Mobilnost – flip chart tabla ne samo da je jednostavna za rukovanje, već je napravljena od laganog materijala, pa je možete nositi sa sobom. Na taj način ne morate da brinete da li je u prostoriji obezbeđena oprema za prezentaciju.
  2. Ekonomičnost – flip chart tabla ne zahteva dodatne uređaje za rad, kao ni struju. Što je čini veoma povoljnim materijalom. Naročito ako se ima u vidu dugi vek korišćenja. Sve što je potrebno za rad jeste papir i marker. Ovaj potrošni kancelarijski materijal, takođe, karakterišu niske cene nabavke.
  3. Interaktivnost – za razliku od pripremljenih slajdova u PowerPoint-u, flip chart tabla predstavlja “življi” vid prezentacije. Zapravo, ona podstiče sve učesnike da aktivno iznose svoje mišljenje, postavljaju pitanja i daju ideje, umesto suvoparnog izlaganja predavača.
  4. Flip chart tabla čuva vaše zdravlje. Naime, pisanje na njoj ne pravi prašinu, kao kod klasičnih tabli sa kredama. Pa je mogu koristiti i ljudi koji su skloni alergijama ili imaju bilo kakve respiratorne probleme.

Saveti za bolju upotrebu flip chart table

Prilikom upotrebe flip chart table vodite računa o izgledu strana. Nikako nemojte da na jednom listu postavite previše teksta i dijagrama, jer se time gubi preglednost. Da biste bili sigurni kako će vaša ideja izgledati preporučljivo je prvo da je nacrtate na običnom papiru, pa tek onda prenesete na flip chart stranu.

Korišćene samo jedne boje markera nije poželjno. Dok previše šarenila onemogućava praćenje prezentacije. Najbolja je kombinacija dva markera – jedan taman i drugi jarke nijansa, poput crvene i naradžaste, kojom ćete izdvojiti najbitnije delova.

Pre nego što započenete izlaganje uverite se da li je ono jasno vidljivo i za publiku u poslednjem redu.
Flip chart table različitih dimenzija, kao i drugu opremu za prezentaciju, pronaći ćete u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor